Новоизбраният ирански президент: Народът ни иска реформи

  • 21 юни 2021 13:42

  • 643
  • 0
Новоизбраният ирански президент: Народът ни иска реформи
© Getty (архив)

Народът на Иран иска реформи, борба срещу корупцията и по-висок стандарт на живот и тези негови желания ще бъдат изпълнени по време на моя мандат, това днес новоизбраният ирански президент Ебрахим Раиси на първата си пресконференция след вота предаде ТАСС.

Това са основните задачи пред нас. Освен борбата срещу корупцията, бедността и дискриминацията, наш приоритет е и създаването на справедливо общество, допълни политикът. Ето защо аз призовавам представителите на властите на всички нива да започнат активна работа за изпълнението на тези задачи, каза още той.

Да припомним, Раиси спечели изборите за президент, състояли се на 18 юни 2021 г. с над 60 на сто от гласовете. Основните опоненти на консерватора признаха поражението си.

В Иран си избраха президент на първи тур

Президентът на Иран има четиригодишен мандат. Неговите функции са представителни (например, да приема акредитивните писма на посланиците).

Фактическият държавен глава на Ислямската република е върховният водач на Иран, който има широки правомощия и в религиозната, и в светската власт. Този пост е пожизнен.

 От 1989 г. Иран е управляван от аятолах Али Хаменеи (на снимката).

 

Валери Зайцев
643 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини