В Иран си избраха президент на първи тур

  • 19 юни 2021 11:16

  • 1167
  • 0
В Иран си избраха президент на първи тур
© gettyimages (архив)

Умереният кандидат за президент на Иран Абдолнасер Хемати поздрави за победата ултраконсервативния си съперник и ръководител на съдебната власт Ебрахим Раиси, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Вътрешното министерство съобщи, че преброяването на гласовете продължава. "Надявам се, че вашето правителство, под ръководството на Върховния лидер аятолах Али Хаменей, ще донесе облекчение и просперитет на нашата страна", заяви бившият ръководител на иранската централна банка.

Гласуването на президентските избори в Иран приключи

Бившият ръководител на иранските революционни гвардейци Мохсен Резай също призна победата на Раиси в съобщение в Туитър, предаде АП. Президентът Хасан Рохани също заяви в излъчена по телевизията реч, че на първия тур на изборите е бил излъчен победител, отбелязва АФП.

По данни на АФП, основаващи се на официалните частични резултати, обявени от иранското вътрешно министерство, Раиси е получил подкрепата на 62,2 на сто от гласувалите.
Тази година право на глас имаха над 59,3 милиона иранци, навършили 18-годишна възраст. Критиците бойкотираха изборите заради икономическите затруднения на страната и политическите ограничения, посочва Ройтерс.

60-годишният Раиси е шиитски духовник, който е подложен на санкции от страна на САЩ за предполагаеми нарушения на човешките права. Умереният кандидат за президент на Иран Абдолнасер Хемати, бившият ръководител на иранските революционни гвардейци Мохсен Резай и заместник председателят на парламента Амирхосейн Газизаде-Хашеми вече признаха победата на Раиси. "Подкрепям избора на народа и поздравявам Раиси" за спечелването на президентския пост, заяви от своя страна Газизаде-Хашеми.

Окончателните резултати се очакват по-късно днес. Новият президент встъпва в длъжност през август.

Novini.bg
1167 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини