Повдигнаха обвинение на израелски полицай за убийство на палестинец аутист

  • 17 юни 2021 20:26

  • 579
  • 0
Повдигнаха обвинение на израелски полицай за убийство на палестинец аутист
© Getty Images/Guliver

На израелски полицай бе повдигнато обвинение за убийство на палестинец аутист, предаде Ройтерс, като се позова на израелското министерство на правосъдието. Убийството, извършено миналата година в Ерусалим, предизвика демонстрации и критични реакции, отбелязва БТА.

На 30 май миналата година 32-годишният палестинец Ияд ал Халак вървял към училище за хора със специални потребности, за да се запише за доброволец, когато полицай започнал да го преследва и в крайна сметка го убил.

Халак не е бил въоръжен и не е направил нищо, което да оправдае атаката на полицая срещу него. "Обвиняемият е стрелял по горната част на тялото на жертвата, като по този начин е поел неоправдан риск", се казва в обвинителния акт по делото.

В обвинението се казва, че палестинецът е бил с маска и ръкавици, когато полицията го е видяла за първи път в Стария град. Полицаите са заподозрели, че носи оръжие. Наредили са му да спре на арабски и иврит и са предупредили по радиото други сили на реда, че има заподозрян нападател. Двама паравоенни гранични полицаи, чули предупреждението по радиото, видели, че Халак тича и му извикали да спре. Той обаче продължил да тича и тогава единият от тях стрелял в краката му, но не го улучил. Двамата подгонили мъжа до място за изхвърляне на боклук, където вторият полицай го прострелял в стомаха.

Новото израелско правителство обещава промяна, но не за палестинците

Майката на палестинеца заяви пред Ройтерс, че е било очевидно, че синът е с увреждане и каза, че в убийството са са били замесени и други полицаи, които обаче не са обвинени по делото.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини