Без намесата на Запада конфликтът между Израел и Палестина ще прерасне в катастрофа

  • 14 май 2021 14:10

  • 1377
  • 5
Без намесата на Запада конфликтът между Израел и Палестина ще прерасне в катастрофа
© Getty images

Досега реакцията на САЩ и Европа на последните сблъсъци между Израел и Ивицата Газа беше ограничена до призиви за спокойствие и умиротворяване, но Западът няма право да продължи да игнорира конфликта, който заплашва да ескалира в мащабна война, пише френският вестник Le Figaro.

Като се има предвид, че самите страни нямат намерение да намаляват степента на напрежение, а арабските страни проявяват безразличие по въпроса, без активна дипломация на европейци и американци, ситуацията може да се превърне в катастрофа за региона, предупреждава вестникът.

През 2020 г. Европейският съюз, с фасадното си единство, допринесе за налагане на вето върху „мирния“ план на Доналд Тръмп за Близкия изток, който е от голяма полза за Израел. След това европейците се съсредоточиха върху решаването на неотложни въпроси, от здравната криза до нестабилността в Близкия изток и заплахите от Русия и Китай, отбелязва вестникът.

Ню Йорк таймс: Израел води война на два фронта
 

Според изданието през годините израелско-палестинският конфликт е „изтласкан в периферията на големи международни проблеми“. Липсата на решение, засилването на ислямистките движения в Палестина, непримиримостта на Бенямин Нетаняху и неговото несигурно бъдеще, появата на по-неотложни заплахи - всички тези причини принудиха Запада редовно да отвлича вниманието си от конфликта. Към това се добави и безразличието на арабските страни, които спряха да считат застъпничеството за Палестина за неизменно след 11 септември 2001 г., Арабската пролет, появата на „Ислямска държава“ и засилването на иранската заплаха.

В допълнение, в продължение на повече от десетилетие се случиха големи международни конфликти в други части на региона, включително Сирия и Либия, където постепенното изтегляне на американските войски отслаби позициите на европейците и в същото време ускори пристигането на нови сили - Русия, Турция и Иран.
 

Според статията загубата на централната роля на израелско-палестинския конфликт е потвърдена от сближаването на Израел с арабските страни, започнало през лятото на 2020 г. „Споразуменията, подписани от Израел с ОАЕ и Бахрейн под егидата на Доналд Тръмп, нанесоха смъртен удар на убеждението, че разрешаването на израелско-палестинския конфликт е задължително условие за признаването на Израел от страните от Персийския залив“, отбелязва вестникът.

Приоритетът на американския президент Джо Байдън е да предоговори ядреното споразумение с Иран, което провокира сериозно напрежение с Израел. „Последните събития доказват, че нито администрацията на САЩ, нито европейците могат да продължат да игнорират конфликта“, пише изданието. Крайната нестабилност на ситуацията заплашва сложното преструктуриране, протичащо в Близкия изток.

Както отбелязва вестникът, разрешаването на конфликти се оказа изключително трудно. По време на неотдавнашната предизборна кампания израелският премиер Бенямин Нетаняху дори не сметна за необходимо да спомене палестинския въпрос и е невъзможно да се предвиди каква ще бъде неговата позиция пред заплахата от загуба на власт. Също така няма лице за контакт от палестинската страна, към което да се обърне, за да „потуши пожара“. Дискредитираната палестинска власт отмени парламентарните избори от страх да не ги загуби. В същото време ХАМАС демонстрира способността да олицетворява „съпротивата“, но не контролира младежите по улиците, чийто гняв се подхранва от социалните медии.

Хамас изстреля още 100 ракети срещу израелския град Ашкелон

В този контекст изкушението на САЩ и Европа да се оттеглят би имало опустошителни последици, предупреждава вестникът, призовавайки Запада „спешно да се върне към активна дипломация в израелско-палестинския конфликт“, предаде "Фокус".

Novini.bg
1377 5

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 5

Добави коментар
Brookexowpa

2021.05.17 | 03:27

5
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.16 | 14:56

4
ЕС да започне бомбардировки веднага в/у Израел и да спре агресора ! Всичко започна защото еврейте започнаха да изселват палестинци от Газа и да заселват отново чифутите си там...
Krystalbekla

2021.05.16 | 10:48

3
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Kimdudna

2021.05.16 | 00:23

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B
Даа

2021.05.14 | 14:49

1
Тия цигани са изтрепа.

Добави коментар

Водещи новини