Американски пратеник ще разговаря с израелските и палестинските лидери за успокояване на ситуацията

  • 12 май 2021 20:33

  • 299
  • 0
Американски пратеник ще разговаря с израелските и палестинските лидери за успокояване на ситуацията
© gettyimages

Съединените щати ще изпратят високопоставен дипломат, за да призове израелските и палестинските лидери за прекратяване на насилието и успокояване на ситуацията, съобщи държавният секретар Антъни Блинкън, цитиран от БТА.

"Кадрите, които дойдоха от нощта, са мъчителни. И загубата на живота на всеки цивилен е трагедия", коментира Блинкън. Той съобщи, че е наредил на заместник помощник-държавния секретар на САЩ Хейди Амр "да замине незабавно за региона, за да се срещне с израелците и палестинците. . . (Амр) ще ги призове, от мое име и от това на президента (Джо) Байдън, за деескалация на насилието."

ХАМАС обяви, че е ликвидиран военният командир на град Газа

Държавният секретар на САЩ призова Израел да направи "всичко възможно, за да избягва цивилните жертви".

Десетки хора, повечето от които палестинци, бяха убити при изблика на насилие през последните дни. Кадрите с мъртви палестински деца "са сърцераздирателни", каза Блинкън.

Американският министър на отбраната Лойд Остин междувременно потвърди "непоклатимата подкрепа" на САЩ за "легитимното право на Израел да защитава себе си и своя народ", предаде Ройтерс, като се позова на говорителя на Пентагона Джон Кърби.

В телефонен разговор с израелския си колега Бени Ганц той е наблегнал "колко е важно всички замесени страни да предприемат стъпки за възстановяване на спокойствието".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
299 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини