"Репортери без граници" съди Мохамед бин Салман

02 март 2021 15:34

 "Репортери без граници" съди Мохамед бин Салман
© Getty (архив)
264 0

Неправителствената организация "Репортери без граници" заяви днес, че е подала в Германия жалба за престъпления срещу човечеството, насочена срещу саудитския принц престолонаследник Мохамед бин Салман (на снимката), предаде АФП.

Искът засяга предполагаемата отговорност, която носи бин Салман за смъртта на саудитския журналист Джамал Хашоги и "системното преследване на журналисти в Саудитска Арабия".

Жалбата е подадена вчера до главния прокурор към Федералния съд в Карлсруе, чиято компетентност включва разглеждането на дела за престъпления в чужбина.

Освен срещу принца престолонаследник, искът е насочен срещу четирима други високопоставени саудитски служители. Наред с фактическия ръководител на кралството, "заподозрян, че пряко е поръчал убийството" на Хашоги, "Репортери без граници" визира още неговия бивш "близък съветник" Сауд ал Кахтани, "бившия заместник-директор на разузнаването" Ахмед ал Асири, някогашния генерален консул в Истанбул Мохамед ал Отайби и Махер Мутреб - "офицер от разузнаването", командвал "екипа, който е измъчвал и убил" журналиста от в. "Вашингтон пост".

Прокуратурата в Карлсруе потвърди пред АФП, че е получила иска. Документът, с чието съдържание агенцията се е запознала, описва подробно злоупотребите, извършени срещу 34 журналисти, хвърлени в затвори в кралството пред периода 2011-2019 г. 33 от тях, като блогъра Раиф Бадауи - защитник на свободата на изразяване, осъден през 2014 г. на 1000 удара с пръчка и 10 години затвор за обида на исляма, - остават зад решетките.

 Неправителствената организация определя тези действия като "престъпления срещу човечеството". Според нея германската съдебна система е "най-добре адаптирана" да ги разгледа поради универсалната й компетентност, която дава възможност на една държава да преследва извършителите на най-тежки престъпления независимо от гражданството им и от мястото, където са извършени.

"Освен това Германия редовно е призовавала за правосъдие по случаите с Джамал Хашоги и Раиф Бадауи", посочва "Репортери без граници".

Саудитският престолонаследник одобрил убийството на Хашоги, според доклад

"Нашето искане е - да се анализира ситуацията с оглед на това прокуратурата официално да започне разследване", "за първи път в света", и "да издаде заповеди за арест", обясни Кристиан Мир, директор на германския клон на правозащитната организация.

"За първи път обвинения в престъпления срещу човечеството се повдигат срещу (най-високопоставени представители на властите в) Саудитска Арабия заради начина, по който третират журналисти", изтъкна пред репортери генералният секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар и настоя за "правосъдие".

Саудитска Арабия е на 170-о място от общо 180 държави в индекса на тази неправителствена организация за свободата на медиите, отбелязва АФП.

264 0

Свързани новини

Коментари (0)

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини