Иран: Обогатяването на уран до 60 % е отговор на вашето зло

  • 14 април 2021 11:13

  • 358
  • 0
Иран: Обогатяването на уран до 60 % е отговор на вашето зло
© Getty (архив)

Решението на Иран да обогатява уран до 60 процента е отговор на вашето зло, заяви днес президентът Хасан Рохани, цитиран от АП.

Рохани каза това на заседание на иранското правителство след саботажа срещу ядрения обект в Натанз в неделя, за който се смята, че е бил извършен от Израел, на фона на преговорите във Виена за съживяване на международното споразумение за иранската ядрена програма.

В пламенната си реч иранският президент заяви, че повредените центрофуги модел "IR-1" в Натанз ще бъдат заменени от по-усъвършенстваните "IR-6", които обогатяват по-бързо. "Обогатяването до 60 на сто е отговор на вашето зло. Ние отсичаме и двете ви ръце - едната с "IR-6", а другата - с 60 на сто", увери Рохани.

Иран обяви, че започва да обогатява уран до 60%

Израел не е коментирал твърденията, че е отговорен за кибератаката срещу Натанз в края на миналата седмица. Последвалите ирански действия обаче на свой ред може да доведат до нови ответни мерки от страна на правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който нееднократно е заявявал, че няма да позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие, отбелязва АП.

Агенцията припомня, че Израел на два пъти е нанасял превантивни въздушни удари по обекти, свързани с иранската ядрена програма.

 

Последвайте канала на

358 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини