Иран за аварията в ядрения обект: Терористичен акт

  • 11 април 2021 19:52

  • 1619
  • 1
Иран за аварията в ядрения обект: Терористичен акт
© gettyimages (архив)

Иран нарече инцидента в завода за обогатяване на уран в град Натанз "терористичен акт" срещу ядрената си програма, предаде БТА, цитирайки АФП.

По-рано днес бе съобщено за проблем с електроснабдяването в обекта, както и че няма пострадали хора, нито замърсяване.

Авария в ядрен обект в Иран

"Ислямска република Иран, осъждайки тази безполезна акция, подчертава необходимостта международната общност и Международната агенция за атомна енергия да се изправят срещу този антиядрен тероризъм", заяви в комюнике ръководителят на Иранската агенция за атомна енергия вицепрезидентът Али Акбар Салехи. Той не отправи обвинения срещу групировка или държава във връзка с инцидента, нито даде подробности за положението в завода.

"Тази акция отразява провала на противниците на преговорите за вдигане на жестоките санкции на Съединените щати срещу Иран", отбеляза в същото време Салехи, имайки предвид преговорите във Виена с цел връщане на САЩ в международното споразумение за иранската ядрена програма.

Вчера в завода в Натанз бяха въведени в експлоатация, в нарушение на ядрената сделка от 2015 г., нови центрофуги, които могат да обогатяват уран до по-високи равнища. През юли миналата година в подземния обект стана експлозия, която иранските власти определиха като опит за саботиране на ядрената програма на страната. Подозренията паднаха върху Израел - заклет враг на Иран.

Novini.bg
1619 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.04.11 | 20:17

1
Мисли мй ако избягат хората от дубай голям бой ще ядеш

Добави коментар

Водещи новини