Иран предупреди Вашингтон да не прибягва до саботаж и санкции

  • 13 април 2021 12:06

  • 245
  • 0
Иран предупреди Вашингтон да не прибягва до саботаж и санкции
© Getty Images/Guliver

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф предупреди САЩ, че няма да получат никакво преимущество в преговорите за ядрената програма на Техеран чрез "саботаж" или "санкции", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нямаме проблем да се върнем към спазването на ангажиментите си, но американците трябва да знаят, че нито санкциите, нито актове на саботаж няма да им осигурят инструмент за преговори и че тези действия само ще усложнят още повече ситуацията им", заяви иранският първи дипломат. Той направи това изявление в присъствието на руския си колега Сергей Лавров на съвместна пресконференция в Техеран.

Предишният ден Техеран обвини Израел, че е извършил саботаж срещу неговия завод за обогатяване на уран в Натанз, в централната част на Иран, докато във Виена се водят преговори в опит да бъде спасено международното споразумение за ядрената програма, сключено през 2015 година.

"Те мислеха, че това, което направиха в Натанз, ще постави Иран в неизгодна ситуация. Уверявам ви, че в близкото бъдеще Натанц ще премине към по-усъвършенствани центрифуги", заяви Зариф. "Ако израелците са мислели, че ще могат да спрат усилията на Иран за отмяна на санкциите срещу иранския народ, са направили много лош избор", добави той.

Иран преустановява сътрудничеството си с ЕС в някои области след нови санкции

В дискусиите във Виена, провеждани под егидата на ЕС, участват страните, които все още са част от споразумението за иранската ядрена програма - Германия, Китай, Франция, Великобритания, Иран и Русия. Вашингтон също има представители, но без пряк контакт с иранците. През 2018 г. САЩ се оттеглиха едностранно от споразумението, като възстановиха санкциите, отменени по силата на този договор. В отговор през 2019 г. Иран се отказа от спазването на повечето ключови ангажименти, отхвърлящи ядрената му дейност.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който наследи Тръмп в Белия дом, показа намерението си да се върне към споразумението. За момента обаче Техеран и Вашингтон си прехвърлят топката, отбелязва АФП. Иран иска американците да отменят санкциите си, за да се върне към спазване на ангажиментите си. В отговор те искат Иран първо да се върне към спазване на условията на споразумението, за да отменят наказателните си мерки. 

Последвайте канала на

Novini.bg
245 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини