Шефът на ИД работил за САЩ

  • 09 април 2021 09:59

  • 1733
  • 0
Шефът на ИД работил за САЩ
© Getty (архив)

Лидерът на "Ислямска държава" (ИД) Амир Мохамад Саид Абдел Рахман ал Маул, наричан и Абу Ибрахим ал Хашеми ал Кураши, е работил за САЩ, написа вестник "Вашингтон пост".

Според документи на Пентагона, цитирани от медията, настоящият водач на терористичната групировка е бил арестуван от американските военни в Ирак в края на 2008 или началото на 2009 г. "Тридесет и една годишният тогава командир на бойно подразделение на ИД бързо се е съгласил да си сътрудничи със силите на САЩ и предавал много полезна информация", посочи още изданието.

"Благодарение на получените данни американците са ликвидирали двама високопоставени командири на "Ал Кайда" в Ирак. Ал Кураши също е разкривал заведения, в които са се събирали джихадисти, давал информация за приходоизточниците на "Ал Кайда" и предал на САЩ свои конкуренти в ИД", добави вестникът.

"Става дума за самовлюбен и алчен мъж. Той постоянно се оплаква, че не му даваме достатъчно пари за информацията, която ни предоставя", това пише в психологическия портрет на Ал Кураши, цитиран от "Вашингтон пост".  

Медията допълни, че обстоятелствата около освобождаването на лидера от американски плен остават неясни

За ал Кураши се смята, че е роден през 1976 г. в тюркско семейство в Ирак и е един от основателите на ИД (обявила своето съществувание през 1999 г.). Той пое ръководството на организацията след убийството на Абу Бакр ал Багдади през 2019 г.

Вашингтон удвои наградата за залавянето на лидера на "Ислямска държава"

Според данни на американското разузнаване новият лидер се укрива в пустинни райони по границата между Ирак и Сирия. 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1733 0

Свързани новини

Водещи новини