Очаква се днес израелският президент да обяви на кого възлага мандат за съставяне на правителство

  • 06 април 2021 06:28

  • 496
  • 3
Очаква се днес израелският президент да обяви на кого възлага мандат за съставяне на правителство
© Getty images

Израелският президент Реувен Ривлин планира днес да обяви кого е избрал да опита да състави ново израелско правителство, предаде Ройтерс. Вчера Ривлин поведе консултации с политическите партии. Говорител на Ривлин каза, че консултациите са приключили и че президентът ще оповести решението си днес.

На изборите на 23 март, които бяха четвъртите за две години, не се открои политическа сила с категорично парламентарно мнозинство. По време на консултациите за излизане от задънената улица Бенямин Нетаняху е бил препоръчан от 52 депутати като най-подходящ да състави правителство. Центристът и бивш финансов министър Яир Лапид от партия Йеш Атид е събрал подкрепата на 45 законодатели, а бившият министър на отбраната Нафтали Бенет от крайнодясната партия Ямина е получил подкрепата само за 7 парламентаристи. Три партии с общо 16 места в парламента се отказали при срещите си с Ривлин вчера да номинират кандидат за премиер, информира БТА.

Нетаняху призова Бенет и друг негов бивш съюзник Гидеон Саар да се обединят, за да сложат край на блокажа. Първият не пое категоричен ангажимент към Нетаняху, с когото има трудни отношения. Вторият пък каза, че няма да бъде министър при евентуално правителство начело с Нетаняху и припомни, че досегашният премиер е съден за корупция.

Нетаняху обвини прокуратурата в опит за преврат срещу него

Същевременно стана ясно, че Яир Лапид е предложил коалиционна сделка на Нафтали Бенет. При нея Бенет ще бъде премиер за половин мандат на правителството, а после ще го смени Лапид. Бенет не е коментирал офертата. Според анализатори подобна сделка може да проправи пътя за десния Саар да се присъедини към Лапид, като преспективата е Бенет да е начело на правителството.

Избраният от президента политик да състави правителство ще разполага с 28 дни. Той може да поиска от Ривлин удължаване на срока с две седмици. Ривлин може и да реши да възложи задачата по съставяне на кабинет на друг човек. Вчера той каза, че етичните съображения трябва да влязат в действие при избора на кандидат за премиер, като това бе очевидна препратка към корупционните дела срещу Нетаняху.

Последвайте канала на

Novini.bg
496 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Tennillea23

2021.04.10 | 03:52

3
­­­В­­­и­­­ж­­т­е­­ ­­­м­о­я­­т­а­­­ ­т­­­и­й­н­ ­­­п­у­т­­к­­­а­ ­­­-­ ­­W­­W­­W­­­.­B­G­1­­­7­.­­C­L­­U­­B­­­
Светка

2021.04.06 | 07:59

2
Здравей. Намерете партньор за следващата нощ във вашия град * adultme.fun
Бай Васо Сърбеца

2021.04.06 | 07:43

1
Смърт за тая подчовешка паплач

Добави коментар

Водещи новини