Махмуд Абас замина за "рутинни" медицински прегледи в Германия

  • 05 април 2021 15:55

  • 559
  • 1
Махмуд Абас замина за "рутинни" медицински прегледи в Германия
© Getty Images/Guliver (архив)

Палестинският президент, 86-годишният Махмуд Абас, е на път за Германия, където ще се подложи на рутинни медицински прегледи и ще се срещне с канцлера Ангела Меркел, съобщи източник от офиса му, цитиран от Франс прес. Абас е заминал с хеликоптер за Йордания, откъдето ще продължи за Германия, където ще остане три дни. През 2018 г. палестинският лидер прекара близо седмица в болница в Рамала с пневмония, което поднови спекулациите за бъдещето на президентския пост.

Пътуването до Германия съвпада с деликатен политически момент. Съгласно указа, който Абас подписа през януари, на 22 май ще има парламентарни избори, а на 31 юли - президентски, първите избори от 2006 г. в палестинските територии.

Абас е на дъното в социологическите сондажи, които поставят сред фаворитите неговия съперник Маруан Баргути, видна фигура в партията Фатах, който е в затвор в Израел, и лидера на ислямисткото движение Хамас Исмаил Хания. Собствената му светска партия Фатах е разделена - Насер ал Кидуа бе изключен заради критики срещу ръководната палестинска класа и заяви намерението си да се яви самостоятелно на изборите, като получи подкрепата на Баргути. Последните президентски избори датират от 2005 г., когато победи Абас, последвани от парламентарен вот следващата година, спечелен от неговите противници от Хамас - прилюдия към кървави сблъсъци между двата лагера. След конфронтацията Хамас управлява ивицата Газа, а Фатах - автономната палестинска територия на Западния бряг. 

Махмуд Абас призова Джо Байдън да засили отношенията между САЩ и палестинците

Последвайте канала на

Novini.bg
559 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Theresaa18

2021.04.10 | 03:52

1
­­В­и­­­ж­­т­­­е­ ­м­­­о­­­я­­т­­а­­ ­­т­­и­й­­н­­ ­­п­у­­т­к­а­­­ ­­-­­ ­­W­­W­­W­­.­­­B­­­G­­1­­7­­­.­­C­L­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини