Историческа среща: Папа Франциск и аятолах Али Систани

  • 06 март 2021 12:43

  • 871
  • 1
Историческа среща: Папа Франциск и аятолах Али Систани
© Getty Images, архив

Великият аятолах Али ас Систани, духовен лидер на повечето мюсюлмани шиити в Ирак и в света, заяви днес пред Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март, че внимава християните в Ирак "да живеят в мир" и да се ползват с "всички конституционни права", предаде Франс прес, цитирани от БТА.

С идването си в свещения за шиитите град Наджаф аржентинският папа целеше да подаде ръка на шиитския ислям и същевременно да се застъпи за християните в Ирак - 1 процент от населението на тази мюсюлманска страна, - които казват, че редовно стават обект на дискриминация. Това е първата в историята среща на папа, духовен водач на общо 1,3 милиарда католици в цял свят, с великия аятолах от Наджаф, най-големия авторитет за мнозинството от 200-те милиона шиити по света.

По време на разговора папата подчерта "важността на сътрудничеството и приятелството сред религиозните общности, тъй като култивирането на взаимното уважение и диалога може да допринесе за доброто на Ирак, на региона и на цялото човечество". Това съобщи в нота ватиканският говорител Матео Бруни, цитиран на сайта "Ватикан нюз".

"Срещата бе възможност за папата да благодари на великия аятолах Ас Систани, тъй като пред насилието и големите трудности през последните години той издигна глас - заедно с шиитската общност - в защита на най-слабите и преследваните, потвърждавайки сакралността на човешкия живот и значението на единството на иракския народ. В края на срещата с великия аятолах папата заяви, че се моли на Бог, Създател на всички, за бъдеще на мира и на братството за любимата иракска земя, за Близкия изток и за целия свят", посочи Бруни.

След срещата бе разпространена снимка на двамата мъже - великият аятолах, с черен тюрбан, какъвто носят потомците на пророка Мохамед, и съответното облекло, а от лявата му страна папата, облечен в бяло и обграден от кардинали с червени и черни шапчици. Също и комюнике от канцеларията на великия аятолах.

Bъпреки коронавируса: Десетки хиляди поклонници се събраха в Багдад

Деветдесетгодишният мъж с дълга брада и крехко телосложение никога не се е появявал на публични места. Той отговаря писмено на въпросите, които му се изпращат, а негови представители четат проповедите му всеки петък.

Този път обаче след 50-минутния разговор с госта си той нареди да се разпространи комюнике, в което благодари лично на Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март за идването му в Наджаф.

Великият аятолах е уверил папата във "вниманието, което отделя, за да живеят гражданите християни, като всички иракчани, в мир и сигурност, ползвайки се с всичките си конституционни права", става ясно от текста.

Духовният лидер на иракските шиити е изтъкнал, че войните и насилието в Близкия изток са недопустими, както и нарушенията на основните права на народите в региона, обръщайки особено внимание на "палестинците в окупираните територии".

Ас Систани е подчертал важната роля на големите религии и техните лидери в преодоляването на тези "трагедии" с оглед "да бъдат убедени заинтересованите страни, особено влиятелните сили, че е необходимо да се откажат от войните" и "да не поставят личните си интереси по-високо от правото на хората да живеят свободно и с достойнство".

След срещата си с католическото духовенство вчера, когато пристигна в Багдад, 84-годишният велик понтифик протяга ръка на шиитския ислям - две години след като подписа с великия имам на Ал Азхар, институция на сунитския ислям в Египет, "документ за човешкото братство".

Включването на този етап в програмата на папата е източник на гордост за многобройните шиити в Ирак, който от 40 години затъва ту в конфликти, ту в кризи, без да се забравя кръвопролитната гражданска война между шиити и сунити.

Ирак се готви да посрещне папа Франциск в обстановка на пандемия, ракетни нападения и протести

Иранец по произход, великият аятолах Ас Систани вече от десетилетия се позиционира като гарант за независимостта на Ирак и ръководи богословска школа, според която духовните лица трябва да стоят настрана от политиката и единствено да дават съвети - за разлика от школата в град Ком, Иран.
"Богословската школа в Наджаф е с по-светски характер от тази в Ком, която е с по-религиозен уклон", припомня испанският кардинал Мигел Анхел Аюсо, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог. Наджаф придава по-голямо значение на социалния аспект, добавя той.

Великият аятолах впрочем използва целия си авторитет, за да бъде свалено правителството, охулвано през 2019 г. месеци наред от млади демонстранти, нежелаещи повече да гледат как страната им затъва в корупция и далавери.

И папата, и великият аятолах редовно правят политически коментари, но и двамата умело претеглят думите си.

Папата отново включи в посланията си към иракските власти алюзии за положението на страната, притисната между големите си съюзници - САЩ и Иран.

"Нека се сложи край на партизанските интереси, външните интереси, които не се интересуват от местното население", каза например Франциск.
Визитата на папата протича при повишени мерки за сигурност в контекста на пълна карантина в страната, където се регистрират дневно над 5000 новозаразени с КОВИД-19.

Папата бе ваксиниран преди това пътуване, но офисът на великия аятолах не е съобщавал за подобни мерки.
След Наджаф Франциск продължи на юг, към античния град Ур, където според преданието е роден патриархът Авраам. Там великият понтифик участва в обща молитва с шиитски, сунитски, язидски, зороастрийски, бахайски и сабийски духовници.

Папа Франциск е на визита в Ирак

"Мирът не изисква нито победители, нито победени, а братя и сестри, които, въпреки неразбирателствата и раните от миналото, извървяват пътя от конфликт към единство", заяви аржентинският папа.

На втория ден от визитата си в Ирак, опустошен през 2014 г. от джихадистката групировка "Ислямска държава", Папа ФранцискПапа Франциск Франциск (на латински: Franciscus PP.), до избирането си Хорхе Марио Берголио – римски папа от 13 март заклейми тероризма като злоупотреба с религията. "Враждебността, екстремизма и насилието. . . са предателства спрямо религията. Ние, вярващите, не можем да си мълчим, когато тероризмът злоупотребява с религията", заяви той.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
871 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Michelea16

2021.04.10 | 03:56

1
­­В­­и­­ж­­­т­е­ ­­м­­­о­я­­т­а­­ ­­­т­­­и­­­й­­н­­­ ­­­п­у­­­т­к­­а­­­ ­-­­­ ­W­­W­­W­­.­B­­G­1­­7­­­.­­C­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Водещи новини