Папа Франциск е на визита в Ирак

05 март 2021 06:40

Папа Франциск е на визита в Ирак
© Getty images
222 1

От днес до 8 март папа Франциск е на апостолическа визита в Ирак, първата му в тази страна, откакто той оглави Римокатолическата църква, предаде БНР.

Програмата на папата е натоварена и включва посещение на някои символични места. Още за днес е предвидена среща на Франциск с местните власти в президентския дворец в Багдад, а после той ще произнесе реч по време на среща с духовни лица в католическата катедрала "Света Дева Мария Застъпница" в централния квартал "Карада" на иракската столица. Там на 31 октомври 2010 г. джихадисти от Ал-Кайда извършиха най-кървавото нападение срещу християни в Ирак, като убиха 44 богомолци, двама свещеници и 7 членове на силите за сигурност.

Ирак се готви да посрещне папа Франциск в обстановка на пандемия, ракетни нападения и протести

В събота папата ще пътува за Наджаф, на 150 километра южно от Багдад. Градът е едно от светите места за шиитите, защото в него се намира мавзолеят на имам Али, зет на пророка Мохамед и основател на шиитския клон на исляма. В Наджаф папата ще се срещне с великия аятолах Али Систани, най-висшия духовник за повечето шиити в Ирак и смятан за такъв и от много шиити по света. 

Novini.bg
222 1

Свързани новини

Коментари (1)

Добави коментар
Jessicaa21

2021.04.10 | 03:56

91588
­В­­и­­ж­­­т­е­ ­­­м­­о­я­­т­а­­­ ­­­т­­и­­­й­­н­ ­п­­у­­­т­­к­­а­­ ­­-­­­ ­W­­W­­W­­.­­­B­G­­­1­­7­­­.­­C­L­­U­­­B­­

Добави коментар

Водещи новини