Папа Франциск пристигна в Ирак на историческо посещение

05 март 2021 14:12

© Getty Images/Guliver (архив)
326 3

Папа Франциск пристигна в Багдад на най-рискованото си посещение в чужбина от избирането си през 2012 г. Той заяви, че прави тази визита с чувството, че това е негов дълг, защото Ирак е страдал толкова много и толкова отдавна, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Самолетът на авиокомпания Алиталия, с който пътуват папата, неговите сътрудници, охраната му и над 70 журналисти, кацна на международното летище на Багдад малко преди 14 ч. местно време.

Ирак отдели хиляди служители от силите си за сигурност за охраната на 84-годишния папа след поредицата от ракетни обстрели и самоубийствени бомбени атентати, породили опасения за безопасността му.

"Радвам се, че отново правя посещения в чужбина", каза папата в кратко изявление на борда на самолета си, намеквайки за пандемията от новия коронавирус, която досега му пречеше да пътува. Визитата му в Ирак е първата му извън Италия от ноември 2019 г.

Папа Франциск е на визита в Ирак

"Това е важно посещение и дълг към една земя, на която от толкова много години са страдали мъченици", каза Франциск, преди да сложи маска и да поздрави всеки репортер поотделно, но без ръкостискане.

Папата ще пътува със самолет, хеликоптер и бронирана кола до четири иракски града. Той ще отслужи меса в църква в Багдад, ще се срещне с върховния иракски шиитски духовник аятолах Али ас Систани в южния град Наджаф и ще посети северния град Мосул, където армията миналата година при визита на иракския премиер опразни улиците от съображения за сигурност. Папата ще посети и Ур, родното място на пророка Аврам, който е почитан от християни, мюсюлмани и евреи.

Novini.bg
326 3

Свързани новини

Коментари (3)

Добави коментар
Wendya18

2021.04.10 | 03:56

91510
­­В­­­и­ж­­­т­е­ ­м­о­я­­т­­­а­­­ ­т­­­и­­й­­н­­ ­п­­­у­­т­­к­­­а­ ­­-­­ ­W­­W­­­W­­.­­­B­­G­­1­­­7­­.­C­­L­­­U­­­B­­
къв

2021.03.05 | 14:53

30135
къв ще го дири там?? да види как са изгонени и избити милион и половина православни християни от ислямисите, които подкряпя съвкупния запад ли???

2021.03.05 | 15:39

30211
Думите "папата" и "православни християни" не мотат да се използват в едно изречение. Защо ли? Защото папата е католик а не пр.християнин. Трябва още мнооого да четеш преди да пишеш коментари. Или просто продължавай да си пиеш хапчетата...

Добави коментар

Водещи новини