Светът да не обръща гръб на Афганистан, призова ООН

Международната общност трябва да продължи да помага на Афганистан, призова ръководителят на Върховния комисариат на ООН за бежанците Филипо Гранди в обстановка на нарастващо насилие, изтегляне на американски войски, буксуващи мирни преговори и предстояща донорска конференция в Женева, предаде Франс прес.

"Бъдещето на милиони афганистанци зависи както от успеха на мирните преговори, така и от ангажираността на международната общност за развитието на страната", заяви Гранди след петдневно посещение в Афганистан.
Той изрази надежда, че започващата днес в Женева дарителска конференция "ще е възможност тази ангажираност да се изрази по конкретен и траен начин".

На тази конференция трябва да се определят общите цели за развитие и финансовите ангажименти за 2021 г. на афганистанското правителство и международната общност.

В изявлението си Гранди посочва, че е мирните преговори между афганистанското правителство и талибаните трябва бързо да завършат. Те в момента буксуват, а обявеното неотдавна от администрацията на Тръмп изтегляне на част от американските войски допълнително отслабва афганистанските власти.

Нова трагедия в Кабул след обстрел с ракета

Сключването на мирно споразумение "е от решаващо значение за слагане на край на конфликта, който не само взема жертви, а и остава главната причина за принудителни изселвания", се казва в изявлението на Върховния комисариат за бежанците, в което се уточнява, че такова споразумение трябва "реално да гарантира сигурността, благосъстоянието и правата на всички жени и всички мъже в Афганистан".

Гранди призова и за незабавното прекратяване на растящото насилие в Афганистан. При ракетен обстрел на столицата Кабул в събота бяха убити 10 и ранени 51 души. "Ислямска държава" пое отговорността за атентата, който стана по време на посещението на Гранди в страната.

Само тази година около 300 000 афганистанци са били принудени да избягат от прояви на насилие. От помощ се нуждаят също 3 милиона принудително изселени и милиони афганистанци, които пандемията е лишила от средства за препитание.

Гранди потвърди ангажимента на агенцията си към 2,4 милиона афганистанци, които са избягали от насилието в съседни страни.

Коментари

  1. 2020.11.23 | 15:48
    Правилно. Ислямистите са боклуци
  2. 2020.11.23 | 13:31
    Света наистина не трябва да изоставя Афганистан и да се подведе по " умния " човекомразец Тръмп.
  3. 2020.11.23 | 12:25
    Правилно. Бялата раса трябва да заличи останалите и да им завземе териториите. Ислямистите са уроди и боклуци.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет