Баку спря социални мрежи. Ереван - мъже

Азербайджанските власти са блокирали достъпа до социални мрежи на територията на страната, предаде нюзру.ру.

Според данни на специализирана платформа потребителите на интернет в Азербайджан не са могли да ползват Facebook, WhatsApp, YouTube, Instagram, TikTok, Twitter, Facebook Messenger, Skype, Zoom и LinkedIn. Министерството на транспорта и информационните технологии е обяснило решението на правителството в Баку. "Мярката е предприета, за да се предотвратят провокации и хакерски атаки от страна на Армения", са обяснили от министерството.

Намесиха бойци от Сирия в конфликта в Нагорни Карабах

Във връзка с възобновеното напрежение в района Нагорни Карабах правителството в Ереван е забранило на мъжете, подлежащи на военна служба, да напускат страната. Ограничени са били пътуванията и на офицерите от резерва.

Почти тридесетгодишинят конфликт се е запалил с нова сила през миналата седмица.

Информацията около военните действия е противоречива.

От ръководството на непризнатата Нагорнокарабахска република днес са съобщили, че е бил свален боен самолет на азербайджанските военновъздушни сили. "Така нареченият наш боен летателен апарат всъщност е Ан-2 (самолет, произведен за пръв път през 1948 г. в Съветския съюз и използван за селскостопански цели)", това са заявили от министерството на отбраната в Баку.

Конфликтът между Баку и Ереван е започнал през февруари 1988 г., когато Нагорнокарабахската автономна област (населена предимно с арменци) е обявила за излизането си от състава на Азербайджанската съветска социалистическа република.

В началото на 90-те години на миналия век е избухнала война между Азербайджан, от една страна, и Армения и сепаратистите в Нагорни Карабах, от друга, взела около 30 000 жертви. След военния конфликт в периода 1992-1994 г. Азербайджан де факто е загубил контрол над областта.

През 2016 г. тежки сражения за малко не прераснаха в нова война за Нагорни Карабах. През юли тази година се стигна до смъртоносни боеве в района на границата, а от 27 септември районът отново е станал сцена на сблъсъци.

 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет