Ирак и Иран обещаха да засилят граничното сътрудничество и търговията

  • 27 септември 2020 07:46

  • 335
  • 0
Ирак и Иран обещаха да засилят граничното сътрудничество и търговията
© Getty Images/Guliver - Рохани

Ирак и Иран обещаха да засилят граничното сътрудничество и търговията, предаде Ройтерс.

"Държим на засилването на политическото, икономическото и културно сътрудничество между двете страни", заяви вчера иранският президент Хасан РоханиХасан РоханиСедмият президент на Иран Хасан Рохани е роден на 12 ноември 1948 година. Заема поста на 3 август пред иракския външен министър Фуад Хусейн, който пристигна в Техеран за двустранни преговори.

Али Хаменей: Войната срещу Ирак показа, че Иран е решен да се защитава

Хусейн призова за прилагане на двустранните споразумения в различни области, включително граничното сътрудничество, транспорта и търговията, съобщава ирански правителствен сайт.

Пандемията доведе до затваряне на границата между двете страни, засегнати тежко от коронавируса, което попречи на търговията и посещенията на милиони туристи и поклонници.

Иран стана епицентър на вируса в Близкия изток, но коронавирусът се разпространи бързо и в Ирак. Багдад е един от най-големите търговски партньори на Техеран, а икономиката и на двете страни е в криза. Иран е засегнат от наложените от САЩ санкции, а иракската икономика изпитва последствията от години на войни, санкции и ислямистки бунт.

На срещата Рохани подчерта, че "смятаме, че присъствието на американски сили в региона, независимо дали в Ирак, Афганистан или в южните страни от Персийския залив, е в ущърб на сигурността и стабилността в региона".

На срещата на Хусейн с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф иракският първи дипломат увери, че "Багдад няма да позволи съседни страни да бъдат подложени на заплаха от иракска територия", съобщава ТАСС. Зариф подчерта, че Иран "подкрепя политически процес и суверенитета на Ирак и подчертава особеното значение на сигурността на тази страна за Техеран".

Зариф призова иракския си колега и да се гарантира защитата на дипломатическите представителства в Ирак, съобщава АФП. 

Последвайте канала на

Радина Лазарова
335 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини