Али Хаменей: Войната срещу Ирак показа, че Иран е решен да се защитава

Войната между Иран и Ирак показа, че Ислямската република е решена да победи всичките си врагове. Това заяви днес иранският аятолях Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 по повод 40-ата годишнина от конфликта, противопоставил близкоизточните съседи, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В продължение на осем години, иракчаните бяха впрегнали всичките си сили срещу Иран, но в крайна сметка не постигнаха нищо. Може ли човек да си представи по-голяма победа? Иранската нация постигна една бляскава победа", заяви Хаменей, чиято реч се излъчваше по иранската телевизия.

Войната между Иран и Ирак (1980-1988 г.) бе обявена от Багдад на 22 септември 1980 г. Годишнината от конфликта тази година се пада утре по персийския календар.

По време на войната иракският диктатор Саддам Хюсейн бе подкрепян от западните страни, от повечето от арабските страни, както и от СССР и от няколко страни от източния блок. Всички тези държави искаха да попречат на експанзията на Ислямската революция на тогавашния аятолах Хомейни, поел властта в Техеран 21 месеца преди това.

Хаменей призова за засилване на отношенията между страните от региона на Персийския залив

Днес настоящият ирански аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 заяви, че Саддам Хюсеин е бил само инструмент в ръцете на чуждите сили, обединили се срещу Ислямската република.

"Войната показа, че агресията срещу нашата страната струва скъпо и че когато една нация демонстрира решимостта си да се защитава със сила и отвръща по един катастрофален начин на агресора, тя го принуждава в крайна сметка да размисли и да си направи съответните изводи", каза аятолахът.

Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 не спомена изобщо настоящата ситуация, в която американо-иранските отношения преминават през нова фаза на обострено напрежение.

Заради коронавирусната пандемия тази година не беше организиран никакъв военен парад по повод годишнината от войната. В речта си днес Хаменей призова хората да спазват санитарните норми, за да победят болестта и каза, че много негови сънародници пренебрегват опасността.

В Иран жертвите на пандемията са над 24 300, а случаите на зараза са близо 422 000.

Хаменей припомни, че вирусът е причина за смъртта на около 150 души в Иран всеки ден и заяви: "Представете си, че самолет с 300 души на борда се разбива на всеки два дни и всички умират! Това малко ли е?"

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Кой според Вас ще бъде следващият президент на САЩ?

Избрано от Интернет