Иран открива нова военноморска база близо до Ормузкия проток

Корпусът на гвардейците на ислямската революция (КГИР), идеологическата армия на Иран, откри нова военноморска база, която трябва да осигури "доминацията" му в стратегическия Ормузки проток в Персийския залив, съобщи иранска държавна медия, цитирана от Франс прес. Новината идва след месеци на напрежение между Техеран и заклетия му враг Вашингтон.

Базата, наименувана в чест на "мъченика Сайед Маджид Рахбар", се намира в иранската провинция Хормозган, разположена близо до входа на Ормузкия проток, през който преминава една пета от световния износ на петрол.
Тази стратегическа морска артерия и прилежащите води на Персийския залив се превърнаха в сцена на остро напрежение между Иран и САЩ през последната година, през която бяха извършвани мистериозни атаки срещу кораби, сваляни дронове и задържани петролни танкери.

"Тази база е изградена с цел да се контролира изцяло екстратериториалното влизане и излизане на самолети и кораби" във водите на Залива, заяви командирът на Корпуса на гвардейците на ислямската революция генерал Хосейн Салами.
"Тази база е един от най-стратегическите отбранителни обекти на страната", добави генералът.

Военноморските сили на КГИР, които действат отделно от останалите въоръжени сили на Иран, "занапред ще разполагат с много мощна военноморска база", изградена за шест години, каза Салами.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет