Влиятелен либийски министър е уволнен след протести в Триполи

  • 29 август 2020 07:57

  • 664
  • 2
Влиятелен либийски министър е уволнен след протести в Триполи
© Getty Images, архив

Премиерът на международно признатото либийско правителство освободи от длъжност влиятелния вътрешен министър и заяви, че ще го разследва за бруталното потушаване на уличните протести, предаде Ройтерс.

Уволнението на Фатхи Башага последва съобщения за нарастващо напрежение между Файез Сарадж, премиер на базираното в Триполи Правителство на националното съгласие (ГНА) и министъра - влиятелна фигура от пристанищния град Мисрата - база на силни милиции.

Башага, който бе назначен през 2018 г., изигра централна роля по време на 14-месечната офанзива срещу Триполи на източните сили, която бе отблъсната през юни с военна подкрепа от Турция. Той се ползва с доверието на миждународните покровители на ГНА и беше обещал да постави под контрол въоръжените групи, които държат реалната власт в Триполи.

Силна стрелба се чу в центъра на Триполи малко след новината за уволнението, отбелязва Ройтерс. Според указ, издаден от Сарадж, Башага ще бъде разследван от ръководството на ГНА до 72 часа, а функциите му ще бъдат изпълнявани от заместник-министъра Халид Ахмад Мазен. Отделен указ възлага на регионалните военни сили начело с Осама Джувейли, командир от друг влиятелен военен център - град Зинтан, да обезпечат сигурността в Триполи.

Два турски безпилотни самолета са свалени в Либия

От неделя насам в Триполи ескалираха протести заради влошените условия за живот и корупцията. Въоръжени мъже използваха огнестрелно оръжие, за да разпръснат на демонстрантите, а Сарадж наложи 24-часов комендантски час за четири дни заради коронавируса, което бе изтълкувано от критиците на правителството като тактика за ограничаване на протестите, предаде БТА.

Напрежението между въоръжените групи от Триполи и Мисрата датира отдавна. Милициите от Мисрата доминираха в столицата няколко години, след като Либия се разцепи между враждуващи фракции, базирани на изток и на запад, през 2014 г. Впоследствие те загубиха влиянието си, отстъпвайки пред групи с местни корени от Триполи./МИГ/

Последвайте канала на

Novini.bg
664 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
SAA advance

2020.08.29 | 13:57

2
Taka e tiq ot misrata nqmat rabota v tripoli trqbva tozi saraj da gi izgoni
гл шеф

2020.08.29 | 10:48

1
от. гл шеф. на тайно разузнаване. не термозете нашият румен йорданов. той нищо не вписва. нито говори на никой по ум. всички сте в нашите ръце. не сее опитвайте да лъжесвидетелствате с ваште прости лъжи... настояваме да се провери на румен компютъра. неси внушавайте че румен вписва [ съобщения... ]

Добави коментар

Водещи новини