Правителството на Ливан подаде оставка

Правителството на Ливан подаде оставка. Това съобщи министърът на здравеопазването.

Броят на жертвите на големия взрив в Бейрут се увеличи до 200 души. Десетки все още са в неизвестност. Втора поредна нощ в града имаше масови протести срещу управляващите. Няколко министри напуснаха постовете си. Още тази вечер се ще има изявление на премиера, като се очаква оставка на целия кабинет.       

Протестът започна мирно, като хиляди поискаха оставката на, правителството, нови избори и възмездие за отговорните за взрива. След залез слънце митинга прерасна в безредици, като полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати, за да разпръсне протеста.

Квартали в Бейрут се обединиха в яростта си

Премиерът обяви, че е готов да подаде оставка. Малко по-късно тази вечер е предвидено негово официално изявление, в което се очаква да бъде обявено точно това. Премиерът обаче не може да свика предсрочни избори и протестиращите са ядосани от протакането.

Междувременно международна помощ за жителите на пострадалия град идва всеки ден. Британският боен кораб Ентерпрайз влезе в пристанището на Бейрут, където избухна взрива. Той достави храна, лекарства и екип военни лекари. Британците бяха поканени да направят оценка на разрушенията във важното пристанище и да помогнат за плана за ремонтирането му. Помощ оказват и Съединените щати.

Вече изпратихме три самолета с лекарства, храна и вода. Ще изпратим и още. Не сме посочили обща стойност на помощта, която ще окажем, но трябва да действаме. Бедствието там е в мащаби, каквито не са виждали преди, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп, цитиран от БТА.

Първа министерска оставка в Ливан след експлозията в Бейрут

Екипи от Русия и Турция вече разчистват отломките в пристанището, а Италия изпрати помощ в лицето на експерти в оценката на риска от ядрено, биологическо и химическо замърсяване. Избухналата амониева селитра не представлява опасност за химическо замърсяване на района, но все още не е напълно ясно какво е имало в някои от складовете  и корабите на пристанището.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет