Коронавирусът донесе нови беди на арабите

  • 12 юни 2020 13:32

  • 957
  • 0
Коронавирусът донесе нови беди на арабите
© Getty Images (архив)

Коронавирусът, обхванал арабския Ориент, сериозно изостри проблемите, обичайни за региона, и принуди местните власти да вземат комплексни мерки за обуздаване на опасната болест. В някои страни, дори не твърде богати и благополучни, резултатът бе спад в броя на заразените, "достигане на плато" и едва ли не пълна победа над COVID-19. Другаде епидемиологичната обстановка по ред причини продължава да се изостря.

Властите на повечето арабски държави започнаха да въвеждат ограничения практически веднага след откриването на първите заразени там. "Стандартният" комплекс от мерки включваше затваряне на границите, карантина или комендантски час, отмяна на учебните занятия, задължително носене на маски, закриване на увеселителните заведения, държавните учреждения, банките и търговските центрове. Спираха се посещенията в джамиите, дори в петък, отменяха се културни събития: в Тунис - популярните музикални фестивали в Картаген и Хамамет; в Мароко - фестивалите "Мауадин" във Фес и "Тимитар" в Агадир.

В някои страни нещата бяха по-специфични. В Мароко примерно спряха да печатат вестници, за да се избегне заразяване чрез хартията. Поданиците на Саудитска Арабия бяха задължени до три денонощия да се върнат в родината, а който откажеше да информира подробно властите за престоя си в страни с проблемна епидемична обстановка, бе глобяван до 500 000 риала (към 133 000 долара). Тук-там властите мобилизираха армейски подразделения да помагат на полицията в патрулирането из улиците и контрола върху спазването на карантината. Създаваха се - например в Мароко по инициатива на крал Мохамед Шести - специални фондове за борба с пандемията. В тях се стичаха средства от различни компании и други структури, пише БТА.

Саудитска Арабия отменя традиционния хадж заради COVID-19?

В Кувейт образуваха наказателни дела срещу сеещите паника. В Тунис арестуваха и дадоха на съд двама предполагаеми джихадисти, призовавали инфектираните с коронавируса да идват в полицейските управления и нарочно да кашлят върху служителите, за да ги заразят.

Странно защо COVID-19 порази най-слабо страните, отдавна обхванати от бойни действия, заради които е разрушено или силно разстроено местното здравеопазване. Към 8 юни броят на заразените в Йемен достигна 524, в Сирия - 146, в Либия - 359. Коронавирусната пандемия впрочем не донесе особено затишие в бойните действия в Йемен, Либия и Сирия. Затова пък успокои донякъде протестите в Ливан, Тунис, Алжир и Ирак.

Може би най-тревожно се развива обстановката в Ирак, където към 9 юни са регистрирани над 13 000 болни, 4150 оздравели и 370 починали. Местните власти се страхуват най-вече от втора, по-висока коронавирусна вълна, а имат и сериозни причини за това. Докато от месец и половина там се разболяваха средно по 100-120 души на денонощие, през последната седмица броят им рязко скочи на 1400. Според експерти този скок навярно има връзка с празника на разговяването (Айд ал фитр), с който приключват мюсюлманските пости през Рамазана. Освен това в страната има едва 7000 легла за болни от COVID-19 и близо 20 лаборатории.

Сирийските власти също се опасяват от втора вълна на инфекцията. От всички някогашни медицински заведения там работят само 64 процента от болниците и 52 на сто от здравните пунктове, две трети от които се намират в Дамаск и провинциите Тартус и Латакия, докато в провинция Дейр аз Зур няма нито един. В Идлиб, препълнен с бежанци, терористи и техни семейства, на 10 000 души се падат само 1,4 медицински служители.

Заразените с коронавирус в Катар станаха над 75 000

Колкото до монархиите от Персийския залив, там заразените са много повече от тези в други кътчета на арабския свят. До 9 юни в Саудитска Арабия например бяха регистрирани 108 571 случая. Е, по-голям и е делът на оздравелите, които са над 70 хиляди. Властите обаче се тревожат главно заради неотдавнашния експлозивен скок в заразяванията. През последните дни броят на новите случаи надхвърли 3100-3370 на денонощие, а две седмици преди това не бе надминавал 2000. Рязкото качване стана, след като саудитците обявиха, че смекчават ограниченията. Те намалиха по-специално комендантския час, отвориха магазините и моловете, възобновиха петъчните молитви (освен в Мека).

Рияд явно прекалено избърза с отменянето на карантината. Вдигането на рестрикциите, макар и частично, излезе преждевременно. Това навярно звучи като сериозно предупреждение, включително за Египет. Страната на пирамидите, най-населената в арабския свят (неотдавна се роди 105-милионният ѝ жител), "достигна плато" миналата седмица - не бърза обаче да отмени комендантския час, задължителните маски и другите ограничения, след като отчете на 9 юни общо над 35 000 случая и 9000 оздравели.

Единствената арабска страна, успяла да надвие коварния коронавирус, засега си остава Тунис. От 3 юни там не е регистриран нито един нов случай, а на 8 юни властите отмениха комендантския час. Премиерът Елиес Фахфах заяви, че Тунис успешно е преодолял пандемичната криза. Разрешено е вече гражданите свободно да се движат из страната, а от 27 юни тунизийските власти отварят и границите. Подновяват работа всички сектори от икономиката, включително туристическият.

Последвайте канала на

Novini.bg
957 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини