Израелската полиция използва водни оръдия срещу протестиращи и арестува 55 от тях

  • 24 юли 2020 10:47

  • 597
  • 6
Израелската полиция използва водни оръдия срещу протестиращи и арестува 55 от тях
© Getty Images/Guliver

Израелската полиция използва водни оръдия, за да разпръсне демонстранти в центъра на Ерусалим, и арестува най-малко 55 от тях. Това стана при сблъсъци снощи на протест с участието на хиляди хора срещу премиера Бенямин Нетаняху, предаде Асошиейтед прес.

Демонстрацията, която се проведе в района на резиденция на министър-председателя, започна вчера по залез слънце и отначало като цяло беше мирна. Наблизо се състоя и по-малоброен контрапротест в подкрепа на Нетаняху. Двете групи бяха разделени една от друга от метални заграждения и засилено полицейско присъствие.

Полицията заяви, че е предприела действия за разпръскване на протеста, след като демонстрантите опитали да организират шествие по улиците на Ерусалим. Между полицаите и протестиращите избухнаха сблъсъци, което принуди силите за сигурност да облеят с вода демонстрантите, за да ги разпръснат.

През последните седмици в Израел бяха проведени редица протести с искане за оставката на Нетаняху. Като мотив демонстрантите изтъкват делото срещу премиера за корупция и несправяне на оглавяваното от него крехко правителство с коронавирусната пандемия.

Когато през март бяха установени първите случаи на коронавирус, в Израел беше въведена всеобща карантина и до май епидемията в страната като цяло бе овладяна. След това обаче на практика бяха премахнати бързо всички ограничения и случаите отново започнаха да се увеличават.

В Израел са установени над 57 000 заразени с коронавируса, а починалите са най-малко 442. Над 24 000 болни са оздравели.

През май в Израел беше съставено правителство на единството, след като гражданите на страната гласуваха на три пъти в рамките на около една година на парламентарни избори - всички те без ясен победител. Кабинетът беше сформиран с основна задача да се бори с епидемията, но вместо това той е раздиран от междуособици и не може да постигне съгласие около реални политически мерки за борба със заразата, отбелязва АП.

В същото време срещу Нетаняху има повдигнати обвинения, включително за корупция и измама. Според критиците му той е по-съсредоточен върху това да избегне наказателна отговорност, отколкото върху това да се бори с епидемията. Много хора спекулират, че Нетаняху иска да предизвика нови избори, но на пресконференция вчера премиерът нарече тези твърдения "абсурдни". Той призова демонстрантите да не влизат в сблъсъци с полицията, защото, по думите му, това ще "доведе до анархия", допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
597 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Николай

2020.07.25 | 20:25

6
Заслужавате си комунистическия вожд като ви гледам коментарите! Водни оръдия срещу мирни протестиращи? Вие сте за разпъване на площада,утрепки гербави
Петър Тодоров

2020.07.25 | 08:49

5
Така трябва да се действа в краен случай!Щом Радев го иска,и насъсква хората,народа е разделен на две,значи и при нас трябва да се действа така.А не да казват на полицията,че трябва да е срещу правителството.Тя си върши работата.Както армията си върши нейната работа.Хората си имат задължения,едните да пазят хората вътрешния ред,а другите да пазят всичко останало.
Да

2020.07.25 | 07:19

4
Така се прави! Бойко прекалено толерантен към протестиращи, незнаещи за какво, та дори се лиши от такива добри министри Горанов и Маринов, брилянтни! Жалко, мисли, че ще угоди на хора, които не искат да го чуят и а само изливат помия върху него!
ЛЮ

2020.07.24 | 12:36

3
къде са нашите водни оръдия? Чакаме ги да поизкъпят надрусаните мърлячи начело с пРезидента пе.ерас

2020.07.24 | 11:32

2
Браво Борисов тука кога

2020.07.24 | 11:14

1
Така се прави!

Добави коментар

Водещи новини