Израелският президент: Моля за прошка

  • 02 март 2020 15:17

  • 831
  • 1
Израелският президент: Моля за прошка
© Getty (архив)

Моля за извинение, това е казал израелският президент Реувен Ривлин, написа местният в. Аарец.

Държавният глава на близкоизточната страна днес е упражнил правото си на глас в Ерусалим. "Аз ви моля за прошка за това, че избираме парламент за трети пъти за около година. Аз не мога да кажа, че съм щастлив в днешния ден. Мога да кажа, че се срамувам", е допълнил той.

Започнаха парламентарните избори в Израел

Премиерът на еврейската държава Бенямин Нетаняху също е гласувал. Той след излизането от избирателна секция в Ерусалим е призовал съгражданите си да упражнят правото си на глас. Министър-председателят също е апелирал към израелците да не се поддават на фалшиви новини. По-рано местната Централна избирателна комисия е опровергала медийни съобщения за заличаване от бюлетините на крайнодясната и ортодоксална еврейска партия "Оцма Ехуди". "Отидете до урните и гласувайте", е заявил ръководителят на органа на изпълнителната власт на Държавата Израел.

До днешния вот за 120-местен Кнесет се е стигнало след като на парламентарните избори през април и септември миналата година нито партията на Нетаняху – консервативната "Ликуд", нито лявоцентристката формацията на неговия основен опонент – генерал Бени Ганц "Синьо и бяло" са могли да получат необходимите най-малко 61 места или да образуват коалиционно правителство, въпреки всичките опити на Ривлин да окаже влияние върху партийните лидери.

Израелците гласуват трети път за година, ще има ли разлика този път?

Последните социологически проучвания, за които писахме преди, са посочили, че днешните избори надали биха извадили страната от политическата криза.

Израел остава без правителство пак?

Ганц от своя страна е заявил днес, че е бил оптимист за резултатите от вота. "Смятам, че ще спечелим изборите", е казал още той. Лидерът също е посочил, че ако състави правителство, една от първите му задачи е щяла да бъде създаване на комитет за национално помирение. "Ние имаме голяма необходимост от изглаждане на противоречията и единство", е посочил още партийният лидер след като е упражнил правото си на вот в централния град Рош ха Ин.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
831 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.03.04 | 10:36

1

Kолко ви е лесно така. Hяма прошка.

Добави коментар

Водещи новини