САЩ изграждат нови военни обекти в Североизточна Сирия

  • 09 февруари 2020 09:15

  • 1288
  • 3
САЩ изграждат нови военни обекти в Североизточна Сирия
© Getty Images/Guliver (архив)

Военното командване на САЩ създава нови военни обекти в Североизточна Сирия, за да укрепи позициите си в петролодобивните райони на страната, съобщи вчера Анадолската агенция, цитирана от ТАСС.

Според източници на Анадолската агенция американските военни са започнали да изграждат база в района на град Тел Брак в провинция Хасака. Целта на Вашингтон е да блокира пътя на руските военни към един от главните петролодобивни центрове на Сирия в района на Румейлан. Строителната техника и материалите са били прехвърлени от Ирак.

Сирийската армия си върна стратегически град в провинция Идлиб

Бивши кюрдски военни обекти в южната част на провинция Хасака се превръщат в друга американска база. Тя ще се използва за контрол на добива на петрол в провинция Дейр аз Зур, според Анадолската агенция.

В края на октомври 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи, че американските войски напускат района на провеждане на турската военна операция, но добави, че Вашингтон смята да си запази контрола над петролните находища в североизточната част на страната, припомня ТАСС, цитирана от БТА. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1288 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
фащ

2020.02.09 | 17:54

3

фащ си заграбиха чуждия петрол и пет пари не дават за така нереченото международно право.

значи чуждото е мое

2020.02.09 | 10:14

2

а , моето си е само мое.

Мери

2020.02.09 | 10:09

1

Там не е ли чужда територия

Добави коментар

Водещи новини