Израелските леви партии се обединяват срещу премиера Нетаняху

  • 13 януари 2020 21:12

  • 496
  • 0
Израелските леви партии се обединяват срещу премиера Нетаняху
© gettyimages (архив)

Основните израелски леви партии обявиха, че ще се представят с обща листа на изборите на 2 март, за да се противопоставят на десния премиер Бенямин Нетаняху, съобщи БТА, цитирайки АФП и АП.

Партията на труда и партия "Мерец", които получиха съответно 6 и 5 депутатски места на парламентарните избори през септември миналата година, искат да се обединят в обща листа, за да се избегне загуба на ценни гласове, в случай че не преминат изборната бариера от 3,25 процента за влизане в парламента съгласно израелската пропорционална система. 

Израел: Ще бъдем твърди!

Според АП листата на блока, наречена ЕМЕТ ("Истина"), ще оглави председателят на Партията на труда Амир Перец. След него се нареждат Орли Леви-Абекасис - водачка на по-центристката партия "Гешер" ("Мост"), съюзила се с Партията на труда за изборите през септември 2019 г., и лидерът на "Мерец" Ницан Хоровиц.

Бенямин Нетаняху: Израел е ядрена сила

Леви-Абекасис каза днес, че става въпрос за "технически съюз" в името на запазването на ценни гласове. Съюзът ще увеличи шансовете на председателя на блока "Синьо и бяло" Бени Ганц да измести Нетаняху от властта, отбелязва АП. "Перец и Хоровиц смятат да наблегнат на посланието за единство и на надеждата за политическа промяна, която ще представлява социалното ядро и политическата насока на бъдещото правителство след края на епохата Нетаняху", изтъкнаха в общо комюнике политическите формации.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
496 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини