Иран изпраща смесени сигнали на фона на спад в напрежението със САЩ

  • 09 януари 2020 17:15

  • 1247
  • 0
Иран изпраща смесени сигнали на фона на спад в напрежението със САЩ
© Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан Рохани предупреди днес, че ще има "много опасен отговор", ако САЩ направят "още една грешка", а висш военен заплаши САЩ с "по-сурово отмъщение", предаде Асошиейтед прес.

Рохани заяви, че иранските ракетни атаки срещу бази с американски военни в Ирак са били законен акт на самоотбрана съгласно Хартата на ООН, но предупреди, че "ако САЩ допуснат още една грешка, ще получат много опасен отговор".

Рохани към Тръмп: Никога не заплашвайте иранската нация

Освен ракетните нападения Иран престана да изпълнява и останалите си ангажименти по силата на сключеното през 2015 г. ядрено споразумение, от което през 2018 г. американският президент Доналд Тръмп изтегли страната си.
Рохани обаче заяви днес, че Иран ще продължи да сътрудничи на инспекторите от ООН.

Висш командир на иранските Гвардейци на революцията се изказа по-предизвикателно. Абдола Араги, цитиран от иранската информационна агенция Тасним, заплаши с "по-сурово отмъщение на Гвардейците срещу врага в близко бъдеще".

Иранските Гвардейци на революцията заплашиха САЩ с "по-сурово отмъщение"

Тасним цитира и заместник-командващия Гвардейците на Революцията Али Фадави, който заяви, че ракетните атаки са "само едно проявление на възможностите" на Иран. "Изпратихме десетки ракети в сърцето на американските бази в Ирак, а те не можаха да направят нищо", каза той.

Друг висш ирански военен - командващият Въздушно-космическите сили на корпуса на Революционните гвардейци генерал Амирали Хаджизаде - заяви пред държавната телевизия, че иранските ракетни нападения не са имали за цел да убият американски войници, а да нанесат поражения на американската "военна машина", и са началото на поредица атаки в целия район, посочва Ройтерс.

Хаджизаде посочи, че "подходящото отмъщение" за убийството на генерал Касем Солеймани ще прогони американските войски от Близкия изток. Той подчерта също, че Иран разполага със стотици ракети в готовност и че при нападенията в сряда е използвал "кибератаки за изваждане от строя на навигационните системи на (американските) самолети и дронове".

Иран: Приключихме с отмъщението за Солеймани, но при едно условие

Последвайте канала на

Novini.bg
1247 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини