Проф. Николай Радулов: Конфликтът САЩ - Иран засега е туширан

  • 09 януари 2020 16:42

  • 565
  • 1
Проф. Николай Радулов: Конфликтът САЩ - Иран засега е туширан
© Архив

Консултативният съвет за национална сигурност несъмнено беше нужен, заяви пред БНР проф. Николай Радулов, експерт по национална сигурност, в коментар за провелия се при президента КСНС във връзка с потенциалните рискове за България от напрежението между Иран и САЩ.

По думите му проблемът не е в написаните документи и в планираните неща, а в качеството на изпълнението им.

Радев: България настоява за деескалация на напрежението в Близкия изток

"Непрекъснато създаваме нови закони, а старите не прилагаме качествено", заяви още проф. Радулов. Експертът по национална сигурност коментира, че взетите решения от КСНС ще станат работещи само със сериозен контрол, който най-вече зависи от Министерски съвет и от неговия Съвет по национална сигурност, и когато се открият някакви неуредици, да бъдат отстранявани на време, а не, когато се случи нещо.

Според него ефектът от удара върху Техеран с ликвидирането на ген. Касем Сюлеймани е смачкване на вътрешната опозиция и потвърждаване на властта на управляващите в Иран. "Имаше и ответен ракетен удар, така че резултатът е 1:1", добави той. Експертът прогнозира, че ако продължи меренето на възможностите и на въоръжеността между САЩ и Иран, потърпевшите няма да са двете участващи страни: "Ние, както сме разположени на този кръстопът, отново ще сме подложени на изпитание", каза той и посочи, че евентуална бежанска вълна, макар и насочена към Западна Европа, ще мине през нас.

Руски експерт за иранските атаки срещу обекти на САЩ: Регионът е на ръба на голяма война

По думите му не е било необходимо това "наказателно убийство" на генерала, което е довело до по-силна дестабилизация в Близкия изток. Според него САЩ са имали и друг инструментариум за действие.

Проф. Радулов заяви, че конфликтът САЩ - Иран засега е туширан.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
565 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.01.09 | 17:04

1

ЧИЧКО ПУТИНОВ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЧКОВЕЦ

Добави коментар

Водещи новини