Аятолах Хаменей се помоли над ковчега на Солеймани

  • 06 януари 2020 12:16

  • 970
  • 0
Аятолах Хаменей се помоли над ковчега на Солеймани
© Getty Images/Guliver (архив)

Върховният лидер на Иран аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19 бе начело на днешната траурна молитва в Техеран в памет на убития ирански генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар в Ирак, предаде Ройтерс.

Аятолах Хаменей се помоли над ковчезите на Солеймани и други убити при нападението, отнело живота на високопоставения генерал. По време на молитвата Хаменей силно се разчувства, правеше паузи и се просълзи.

Огромно множество иранци (милиони според иранските държавни медии) се събраха в Техеран, за да се сбогуват с ръководителя на елитните ирански сили Ал Кудс. Чуваха се възгласи "Смърт на Америка".

Ковчегът с тялото на Солеймани бе транспортиран в родината му

Съдейки по излъчваните по телевизията кадри, това изглежда е най-голямото множество, което се е събирало в Техеран от погребението на основателя на Ислямската република, аятолах Рухола Хомейни през 1989 година, отбелязва Ройтерс.

Много иранци смятат Солеймани, който бе ветеран от осемгодишната война с Ирак, за национален герой. Той бе възприеман от мнозина като втория най-могъщ човек в Иран след аятолах Хаменей, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
970 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини