Антониу Гутериш също коментира напрежението по оста САЩ-Иран

  • 03 януари 2020 18:49

  • 1743
  • 5
Антониу Гутериш също коментира напрежението по оста САЩ-Иран
© gettyimages (архив)

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е силно притеснен от повишаването на напрежението в Близкия изток.

Това заяви неговият говорител Фархан Хак, цитиран от АФП и Ройтерс. "Генералният секретар винаги е препоръчвал деескалация в Персийския залив. Той е силно притеснен от неотдавнашната ескалация. Това е момент, в който лидерите трябва да покажат максимална сдържаност. Светът не може да си позволи още една война в Персийския залив", добави той.

Доналд Тръмп: Касем Солеймани е виновен за страданията на хиляди американци

Сирийското външно министерство осъди "престъпната американска агресия" и "опасна ескалация" в региона, предаде ДПА, цитирайки агенция САНА. Агенцията съобщи, че президентът Башар ал Асад е изпратил съболезнователна телеграма на иранския върховен лидер Али Хаменей, в която го уверява, че "сирийският народ ще запази спомена за генерал Солеймани", който е "защитавал страната от тероризма заедно със сирийската армия". "Извършеното от САЩ престъпление само ще укрепи решимостта на Сирия и Иран да се противопоставят на подривната американска политика в Близкия изток", заявява Асад.

Водещата коалиция на сирийската опозиция в емиграция приветства американския удар, който е "сложил край на един от най-големите военнопрестъпници в Сирия и региона" и който "потвърждава, че светът е способен да спре Иран и да защити сирийските граждани, ако поиска", заяви в Туитър Насър Харири, лидер на сирийската опозиция в емиграция, информира БТА.

Командващият иранските Бригади Ал Кудс генерал Касем Солеймани е убит при ракетен удар

По време на седмичните протести срещу режима на Башар ал Асади неговите съюзници в северозападната провинция Идлиб, доминирана от джихадистите и намират убежище бунтовниците, демонстранти се радваха на американския удар. "Благославяме смъртта на терориста Солеймани, благодарим, Тръмп", пишеше на един от плакатите, предаде АФП от мястото на събитието. В град Дана, в северната част на провинцията, близо до границата с Турция, на пазара местен жител предлагаше сладки на минувачите, за да се почерпят по повод новината, съобщи коренспондент на агенцията.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1743 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Hasan

2020.01.04 | 01:26

5

Suveriniteta na İrak spazen li e ? Ubiystvoto po diplomatiçeski pravila li e ?

Юрген Клоп

2020.01.03 | 19:10

1

отдавна не бях чел по-тъпа статия от "Вероятни причини жена ви да си тръгне"
Имам чувството , че по-жалка медия от вашата не съществува.
относно тази новина - фак америка , вива Русия

чай яз да кажа

2020.01.04 | 00:30

4

муахахахаха да и аз тва си мислех ама няма функция за коментари там , причините са само 3 , ако мъжа е п.утьо , ако намери по-богат или ако мъжът и не я е.бе здраво до изкъртване по 3 пъти на ден ами само я гали!

Мира

2020.01.03 | 19:45

3

Напрежение има, конфликт няма да има.

кой не знае

2020.01.03 | 19:27

2

идил са сащ и турция. кой не го е разбрал още

Добави коментар

Водещи новини