Помпейо защити решението на Тръмп за удара срещу Солеймани

  • 03 януари 2020 15:37

  • 1269
  • 1
Помпейо защити решението на Тръмп за удара срещу Солеймани
© Getty Images/Guliver

Американският държавен секретар Майк Помпейо проведе няколко телефонни разговора, в които обясни и защити решението на американския президент Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския да нареди въздушния удар, при който бе убит висшият ирански командир Касем Солеймани, предадоха световните агенции.

Държавният секретар разговаря с външните министри на Великобритания и Германия, както и с най-високопоставения представител на Китайската комунистическа партия по външната политика Ян Цзечъ. След телефонния разговор с китайския представител Помпейо написа в Туитър, че двамата са говорили за решението на Тръмп да елиминира Солеймани в отговор на непосредствени заплахи за живота на американците. Държавният секретар поясни, че във всеки телефонен разговор той е подчертавал пред събеседниците си, че САЩ са поели ангажимент за деескалация на напрежението в Близкия изток, засилило се, откакто подкрепяните от Иран милиции убиха американски подизпълнител и САЩ отговориха с удари срещу нея. Това доведе до проирански протести пред посолството на САЩ в Багдад, които прераснаха в насилие.

В интервю за телевизия Фокс нюз Помпейо повтори американския ангажимент за деескалация, но предупреди, че САЩ са готови да се защитават, предаде Ройтерс.

Той определи удара срещу Солеймани като законен и заяви, че САЩ не искат война с Иран, но в същото време няма и да стоят и да гледат отстрани как се излага на риск на живота на американски граждани.

Солеймани - генералът, който стана икона в Иран, вземайки САЩ на мушка

Същевременно американски представител, пожелал анонимност, каза, че някои от допълнителните 750 американски военни, пратени в Ирак, вече са пристигнали в Багдад, за да гарантират сигурността на посолството там, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В Туитър Държавният департамент призова американските граждани незабавно да напуснат Ирак. В съобщението се уточнява, че всички консулски процедури в посолството на САЩ в Багдад са временно преустановени.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1269 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
сащ

2020.01.03 | 16:42

1

сащ могат да си убиват когото и когато искат по цял свят. те са господарите, те определят кой терорист, кой борец за правата и демокрация. господаря определя смисъла на думите.

Добави коментар

Водещи новини