Бени Ганц призова Нетаняху да напусне поста си на премиер

  • 24 ноември 2019 09:20

  • 600
  • 0
Бени Ганц призова Нетаняху да напусне поста си на премиер
© Getty Images (Архив)

Лидерът на израелската опозиционна партия „Синьо и бяло“ Бени Ганц призова премиерa на страната Бенямин Нетаняху да напусне поста си, но въпреки това поиска от неговата партия „Ликуд“ да формират заедно единно правителство, ако това е възможно, по време на пресконференция в Тел Авив, пише Фокус, цитирайки вестник The Jerusalem Post.

„С оглед на обстоятелствата, аз призовавам за единно правителство, което е възможно най-широко, под моето лидерство“, каза Ганц.

„Аз ще бъдa премиер за първите две години, докато Нетаняху се справи със съдебните си въпроси. Ако той бъде оправдан, може да се завърне като министър-председател“, добави опозиционният лидер.

Той обаче въпреки това призова Нетаняху да се откаже от поста на министър-председател, който заема в момента, с оглед на желанието на израелците и „уважението на това, което нацията иска“.

„Израелските граждани няма да бъдат държани заложници повече“, добави Ганц.

Обвиненията срещу Бенямин Нетаняху задълбочават кризата в Израел

Неговото предложение идва малко след като главният прокурор на Израел реши да повдигне обвинения на премиера за вземане на подкуп, измама и злоупотреба с доверие. „Синьо и бяло“ все още твърди, че държавата не може да бъде водена от министър-председател, който е изправен пред съдебни дела.

На този етап остават едва 17 дни, в които израелският парламент трябва да номинира и гласува успешно кандидат за премиер, подкрепен от мнозинството от депутатите или в страната ще се проведат избори – третите такива в рамките на година.
Единно правителство на опозицията и управляващата партия, начело с Ганц, е „единственият начин да се избегнат ненужни избори, които никой не иска“, твърди лидерът на „Синьо и бяло“.

Въпросът кой ще бъде първи в ротационното споразумение за управлението на Израел е една от главните пречки, които застанаха между управляващите от „Ликуд“ и партията на Ганц и по тази причина не се проведоха съществени преговори в предишните два месеца след последните парламентарни избори в Израел.

Другият въпрос, който пречи на преговорите е настояването на премиера да преговаря от името на всичките си политически съюзници, които включват религиозни и десни партии.

Ганц от своя страна заяви, че иска неговото „единно правителство“ да е „възможно най-широко“, но в същото време „базирано на разумни, либерални“ принципи.

Той заяви, че „който се грижи единствено за своя двор“, няма да бъде в това правителство, в коментари, насочени към Нетаняху и съюзниците му.

Управляващата партия „Ликуд“ отговори, като заяви, че „след като се провали със задачата да формира правителство, Бени Ганц предлага да се създаде такова водено от него“.

Коментарите им идват с оглед на факта, че Нетаняху също не успя да формира правителство.

В изявлението на партията се казва, че ако опозицията не е водена от Бени Ганц при формирането на управляващата коалиция, те могат да преосмислят отказа си от единно правителство.

Ганц освен това осъди и реториката на Нетаняху и го обвини, че се държи сякаш „държавата принадлежи на него и няма право да съществува“ без премиера.

„Синьо и бяло“ освен това настояха министър-председателят да се откаже и от другите държавни длъжности, които заема, тъй като според израелското законодателство, министрите, които не заемат длъжността премиер, трябва да подадат оставка, ако срещу тях са повдигнати обвинения.

„На базата на решението на Върховния съд, министър, който е бил обвинен, не може да остане на поста си“, написа партията в свое изявление.

„Затова е много важно вие да напуснете министерските позиции, които държите в правителството на Израел“, добавиха от „Синьо и бяло“.

Нетаняху в момента е премиер, но също така и министър на здравеопазването, на агрикултурата и труда, и на социалните услуги. Той освен това отговаря и за израелската диаспора. На практика премиерът е министър на здравеопазването само на теория, по политически причини. Той е начело на другите министерства, тъй като депутатите, които ги заемаха по-рано бяха уволнени от кабинета или се отказаха от тях.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
600 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини