Обвиненията срещу Бенямин Нетаняху задълбочават кризата в Израел

  • 22 ноември 2019 10:24

  • 317
  • 0
Обвиненията срещу Бенямин Нетаняху задълбочават кризата в Израел
© Getty (архив)

Подвеждането на израелския премиер Бенямин Нетаняху под отговорност за корупция заплашва да сложи край на кариерата му и да задълбочи политическите неволи на страната му, пише британският в. "Файненшъл таймс", след като снощи високопоставен прокурор на еврейската държава  съобщи, че ще повдигне обвинения на Нетаняху в корупция, злоупотреба с доверие и измама.

Обвиненията са последица от три разследвания на връзките на Нетаняху с богати приятели и услугите, които се твърди, че е обещавал на медийни магнати, за да осигури благоприятен имидж в медиите за себе си и съпругата си. Премиерът атакува на свой ред главния прокурор, обвинявайки го, че целенасочено е подготвил процес, за да го дискредитира, и заяви, че това е опит за преврат с фалшиви обвинения. Обвиненията срещу Нетаняху са резултат от 16-месечни разследвания на израелската полиция. Предявяването им беше огласено в разгара на политическа криза в Израел, припомня вестникът.

Прокуратурата в Израел подвежда под отговорност Нетаняху за корупция

Бенямин Нетаняху стана първият действащ премиер на Израел, който ще бъде подведен под отговорност, което засилва допълнително неяснотата кой ще ръководи страната, затънала в политическа криза и изправена пред трети за по-малко от година парламентарни избори, отбелязва в. "Индипендънт". Нетаняху може да остане на поста въпреки повдигнатите обвинения, тъй като няма правни изисквания да подаде оставка. Въпреки това обаче, вероятността за подвеждането му под отговорност хвърли трайна сянка върху кампанията му на изборите през април, а после и през септември, и вследствие на това той на два пъти не успя да сформира управляваща коалиция, подчертава всекидневникът. Израелски анализатори казват, че моментът за подвеждането му под отговорност едва ли би могъл да бъде по-неподходящ за Нетаняху. Според тях премиерът е изправен пред конкуренция не само от страна на политически съперници като центристкия съюз "Синьо и бяло" на Бени Ганц, но и в собствената си партия "Ликуд".

Израелският главен прокурор подведе Бенямин Нетаняху под отговорност за подкупи, измама и злоупотреба с доверие, нанасяйки му съкрушителен удар, докато той се бори за политическото си оцеляване, посочва в. "Гардиън". В обвинителния акт от 63 страници се казва, че Нетаняху е получил изключително скъпи луксозни подаръци от приятели милиардери и е предлагал услуги на израелски медийни магнати в замяна на положително представяне в медиите. Въпреки сътресенията в личен план и политическата криза, парализираща страната от месеци, премиерът успяваше да се задържи. От идването си на власт през 2009 г. той успяваше също да си гарантира лоялността на партията въпреки появилите се пукнатини. Според допитване на центъра за проучвания Институт за демокрация на Израел от миналия месец 65 процента от израелците смятат, че Нетаняху трябва да подаде оставка като лидер на "Ликуд", ако бъде подведен под отговорност, допълва вестникът.

Израелският президент към Кнесета: Определете нов премиер

Френските вестници също отбелязват, че за първи път действащ израелски премиер е подведен под отговорност и това решение може да сложи край на кариерата на Нетаняху, най-дълго управлявалия израелски министър-председател. Водачът на партия "Ликуд", който отрича да извършил каквото и да било закононарушение, може да бъде осъден на до 10 години затвор по обвинението за корупция и до три години за всяко от обвиненията в измама и злоупотреба с доверие, подчертава в. "Монд".

Израел се насочва към нови парламентарни избори през март догодина - третите за по-малко от година, а на този фон премиерът Нетаняху беше подведен под отговорност от главния прокурор по няколко обвинения и това може да се окаже краят на политическата му кариера, пише в. "Фигаро". Френският вестник обръща внимание на критична редакционна статия в левия израелски ежедневник "Аарец", осъждаща парализата, в която е изпаднал парламентът от една година, и лицемерието на политическата класа.

Бени Ганц: Не успях да съставя ново израелско правителство

"Аарец" перифразира думите на писателя Мишел Уелбек: "Всичко може да се случи в живота, и най-вече нищо". В статията на редколегията се казва: "През трите седмици, които предшестват разпускането на нетрайния 22-ри Кнесет (парламента), може да се случи всичко, но най-вече нищо". След като Нетаняху и основният му противник Бени Ганц не успяха да съставят управляваща коалиция, вчера президентът даде три седмици на парламентаристите да определят нов кандидат за премиер. Ако не успеят, в страната ще трябва отново да бъдат свикани избори.

Последвайте канала на

БТА
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини