Иран "отблъсна врага", заяви аятолах Хаменей

Иран "отблъсна врага", заяви иранският върховен лидер аятолах Али ХаменейАли ХаменейСеид Али Хосейни Хаменей е ирански духовник и настоящ върховен водач на Иран. Роден е на 19, цитиран от Франс прес.

Хаменей каза това след няколко дни на белязани от насилие демонстрации, провокирани от обявеното повишаване на цените на бензина.

"Отблъснахме врага на военната арена. Отблъснахме врага в политическата война", каза аятолах Хаменей в изявление, излъчено късно снощи по телевизията.

Върховният лидер на Иран помилва затворници по случай Рамазан байрям
Иранският върховен лидер не посочи кой е врагът, но заяви, че размириците през последните дни не са били резултат от народно движение, отбелязва Франс прес.

"Скорошните действия бяха проблем за сигурността, те не произтичаха от народа. Отблъснахме врага", каза аятолах Хаменей.

Протестите в Иран започнаха в петък вечерта - само няколко часа след новината за повишаването на цените на бензина в една страна, сполетяна от икономическа криза.

Вчера ООН изрази опасения, че десетки души са били убити по време на демонстрациите, а международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" съобщи за над 100 загинали.
Иранските власти потвърдиха смъртта на петима души, сред които трима представители на силите за сигурност, нападнати от засада.

Повишаването на цените на бензина цели събирането на средства, които да бъдат предоставени на изпитващите икономически затруднения домакинства. Мярката бе обявена на фона на преживяваната от Иран дълбока рецесия, провокирана от едностранното изтегляне на САЩ от международното споразумение за ядрената му програма и възобновяването на тежките американски санкции срещу него.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Какъв ще бъде президентският мандат на Джо Байдън?

Избрано от Интернет