2000 жени и деца на екстремистки бойци от Русия са минали през конфликтните зони в Близкия изток

Най-малко 2000 жени и деца на екстремистки бойци от Русия са минали през конфликтните зони в Близкия изток. Това заяви на среща на шефовете на спецслужби на страните от ОНД в Ташкент директорът на Федералната служба за сигурност (ФСС) на Русия Александър Ботников, цитиран от ТАСС.

По думите му хуманитарните коридори, по които от зоните на въоръжени конфликти са завръщат в родината си жени, вдовици и деца на екстремисти, са станали един от каналите за прехвърляне на диверсионно-терористични групи.

"Подобни завръщащи се елементи често са носители на религиозно-екстремистка идеология и се разглеждат от главатарите на международните терористични организации като терористи камикадзе, пропагандисти, вербовчици и емисари на нелегалната терористична мрежа", предупреди колегите си директорът на ФСС.

"До този момент жените и децата - роднини на екстремистки бойци, само от Русия, намиращи се в Близкия изток или заминали от там, за които имаме достоверни данни, наброяват близо 2000 души", заяви Бортников.

Шефът на ФСС поясни, че в случай на транзит в страните от ОНД бойците използват най-вече каналите на нелегалната миграция, организирани от транснационални престъпни групи и корумпирани местни чиновници.

"В страните, където отсядат, те получават подкрепа от етнически организирани престъпни групи, които контролират наркотрафика и контрабандата на оръжие, създават нелегални клетки, вербуват привърженици и помощници, най-вече сред социално незащитените обществени слоеве. Имам предвид трудовите мигранти, чуждите студенти, а също и лишените от свобода", допълни Бортников.

Коментари

 1. 2019.11.08 | 06:55

  Нищо не вярваме на рашките.Там е родината на престъпници ментъражии отрови авантажии.България ги издържа 45г.Издръжката ББ им спря и фалират гладуват по краищата.

  1. 2019.11.08 | 10:48

   of 4e si rezan pi6ok otivai v turciq pri drugiq rezan erdogan

  2. 2019.11.08 | 09:31

   а българия защо фалира ???

 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет