Ученици и студенти протестираха в Ливан

Стотици ученици и студенти в Ливан предпочетоха днес да излязат на демонстрации, вместо да присъстват на учебните си занятия, предаде АФП.

От 17 октомври Ливан е сцена на безпрецедентни антиправителствени демонстрации, довели през първите две седмици на протестите до спиране на работата на банки, училища и университети. Под натиска на уличните протести ливанският премиер Саад Харири подаде оставка на 29 октомври. Работата по сформирането на ново правителство обаче навлезе в задънена улица, което засили недоволството на демонстрантите. От вчера стотици училища започнаха отново работа, след като министерството на образованието предостави на всяко училище свободата да реши дали да отвори врати или не.

В Тир, Южен Ливан, ученици блокираха достъпа до държавно училище. В град Джуния, на север от Бейрут, ученици се събраха днес в двора на държавно училище заедно с други демонстранти, след като ръководството на училището им забрани да напускат неговите предели, съобщиха местни медии. В градовете Сайда и Набатия студенти от Ливанския университет взеха участие в протестна проява и призоваха за образователна реформа.

"Искаме нерелигиозен режим", заяви представител на студентите. "Готови сме да загубим учебни часове, но не и родината", бяха написали на плакати студенти от Баламандския университет в град Кура, Северен Ливан.

Протестни прояви имаше пред сградите на няколко министерства и държавни институции в Бейрут, предаде БТА, цитирайки АФП и АП. Десетки хора се събраха пред сградата на министерството на правосъдието, министерството на образованието, държавната електрическа компания и данъчната служба на Ливан.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет