Лидерът на Сирийските демократични сили каза, че е важно да се запази американското присъствие в страната

Лидерът на Сирийските демократични сили, доминирани от сирийските кюрди, които се ползват от автономия в Северна Сирия, заяви, днес, че е важно да се запази американското присъствие в страната с оглед на постигане на баланс на силите там, предаде Франс прес.

"Искаме американците да имат роля в Сирия, за да не монополизират терена руснаците и други сили", каза в интервю за френската агенция Мазлум Абди. "В наш интерес е американските сили да останат тук заради баланса на силите в Сирия", допълни той.

В интервюто Абди обвини Турция, че саботира споразумението за прекратяване на огъня в Северна Сирия, като пречи на бойците на Сирийските демократични сили да се изтеглят от обсадения град Рас ал Аин. Абди припомни, че една от съществените точки в договорката за прекратяване на огъня е да се отвори коридор под опеката на САЩ, през който да се изтеглят бойците от сектора на Рас ал Аин. "Турците пречат на изтеглянето от сектора, те пречат на излизането на нашите сили, на ранените и на цивилните от града", каза Абди.

"Турците продължават да атакуват нашите сили и американците носят цялата отговорност за тези атаки, защото те не упражняват натиск над Турция", допълни той.

Командирът увери, че Сирийските демократични сили са се ангажирали да се изтеглят, както постановява договорката, от гранична зона между Рас ал Аин и Тал Абиад, веднага щом като турците ги оставят да излязат от Рас ал Аин.

Лидерът на Сирийските демократични сили каза още в интервюто за Франс прес, че те са подновили операциите срещу ислямистите от Ислямска държава в Източна Сирия.

"Подехме отново военните операции срещу клетки на ИД в Дейр аз Зур, нашите сили работят с тези на коалицията", заяви Абди, визирайки антиджихадистката коалиция, оглавявана от САЩ. Новината идва три дни, след като Сирийските демократични сили казаха, че прекратяват тези операции срещу ИД.

Коментари

  1. 2019.10.20 | 10:54

    От както е президент Тръмп успя да се скара с целия свят, дори с партньорите си от Европейския съюз и НАТО. Чудя се на Американците, как още не са го изгонили с камъни от Белия дом.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Прав ли е Доналд Тръмп да иска оспорване на изборните резултати?

Избрано от Интернет