Иранският външен министър обеща сътрудничеството с МААЕ да продължи

  • 08 септември 2019 21:04

  • 552
  • 2
 Иранският външен министър обеща сътрудничеството с МААЕ да продължи
© Getty (архив)

Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обеща страната му да продължи сътрудничеството с Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), но настоя агенцията да изпълнява задачите си безпристрастно, предаде АП, като се позова на техеранската осведомителна агенция Фарс.

На среща с изпълняващия длъжността генерален директор на МААЕ Корнел Феруца в Техеран Зариф е подчертал, че обявеното вчера от Иран използване на модерни центрофуги за обогатяване на уран е в рамките на ядреното споразумение от 2015 година.

Според министъра неспазването от страна на Иран е допустимо съгласно параграф 36 от ядреното споразумение, посочва Ройтерс. Ирански представители казват, че този параграф позволява на страна по сделката да намали ангажиментите си, ако останалите страни не изпълняват своите.

Временният ръководител на МААЕ е заявил, че инспекторите на агенцията ще продължат да вършат работата си професионално и безпристрастно, отбеляза Фарс.

"Феруца е изтъкнал, че МААЕ очаква от Иран пълно и навременно сътрудничество", отбеляза в изявление базираната във Виена институция, цитирана от ДПА.

По-рано днес шефът на международната агенция разговаря с ръководителя на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи, който заяви, че европейските страни, подписали споразумението от 2015 г., не са изпълнили ангажиментите си по сделката.

Преди година САЩ се оттеглиха едностранно от сделката, което повиши напрежението. Според Салехи се очаквало ЕС да запълни вакуума в прилагането на споразумението, но за съжаление европейците не са успели да направят това.

"Сделката не е еднопосочен път и Иран ще действа съответно, както правим досега, ограничавайки постепенно своите ангажименти", каза той след срещата с Феруца. Иран ще продължи да съкращава ангажиментите си, щом останалите страни не изпълняват своите, допълни Салехи.

Феруца е бил уведомен за усилията Техеран да засили научната и развойната си дейност в областта на обогатяването на уран и ще информира управителния съвет на МААЕ на започващата утре във Виена среща, на която ще бъде обсъдена темата за Иран.

Последвайте канала на

БТА
552 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2019.09.08 | 21:18

1

Не могат да бъдат нормални отношения в които се очаква единият само да взема, а другият само да дава.

може

2019.09.09 | 12:45

2

може - нарича се демокрация, правата на човека, пазарна икономика и т.н.

Добави коментар

Водещи новини