Иран показа нова противовъздушна отбранителна система

10 август 2019 16:01

Иран показа нова противовъздушна отбранителна система
© gettyimages
1531 1

Иран показа нова противовъздушна отбранителна система, която, според властите, е в състояние да прихване дронове и ракети с радиус на действие от 400 км, съобщи иранската агенция Исна, цитирана от БТА.

Новината бе съобщена на фона на силното напрежение в Близкия изток, където САЩ увеличиха натиска си срещу Иран, обвинявайки страната, че дестабилизира региона. Вашингтон се оттегли от споразумението, ограничаващо ядрената програма на Иран, през май 2018 година и впоследствие възстанови санкциите си срещу Техеран. Отношенията между двете страни се обтегнаха допълнително след саботажи и нападения на кораби в Залива и унищожаването на американски дрон от Техеран.

Системата "Фалаг" е осъвременена местна версия на радара за наблюдение "Гамма", уточни Исна, имайки предвид очевидно система, произведена в Русия със същото име, която бе внесена в Иран.

"Гамма" не бе използвана заради санкциите, липсата на резервни части и невъзможността да бъде бъде ремонтирана от чуждестранни инженери, допълва Исна. Този радар е в състояние да идентифицира и открие всякакви видове крилати ракети, самолети със специално прикритие, системи за дронове и балистични ракети с обсег 400 км", заяви командващият силите за въздушна отбрана генерал Алиреза Сабахи-Фард, цитиран от Исна. Той направи това изказване във връзка с официалното представяне на отбранителната система. Мястото на събитието не бе посочено.

Novini.bg
1531 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
боби

2019.08.10 | 16:22

79922

То като знаеш министърът кой е, ти става ясно и за подопечните му! Като навсякъде хаос и анархия и непотърсена отговорност!Лесно и удобно, щракни ключа и бегом!!

Добави коментар

Водещи новини