Парламентът на Иракски Кюрдистан определи днешната дата за ден на геноцида срещу язидите

  • 03 август 2019 20:26

  • 921
  • 0
Парламентът на Иракски Кюрдистан определи днешната дата за ден на геноцида срещу язидите
© Getty (архив)

Парламентът на Иракски Кюрдистан реши днес датата 3 август да стане ден за възпоменание за геноцида срещу язидите, извършен от екстремистката групировка "Ислямска държава", предаде ДПА.

На този ден преди пет години "Ислямска държава" завзе северозападния иракски град Синджар и подложи язидските му жители на масови зверства. В търсене на безопасност оцелелите избягаха в намиращия се в Северен Ирак регион Иракски Кюрдистан и други райони.

При отбелязването на петата годишнина от нашествието премиерът на Иракски Кюрдистан Масрур Барзани обеща правителството на автономния регион и централната власт в Багдад да положат усилия, за да облекчат съдбата на религиозното малцинство. Барзани обеща също да върне по родните им места язидите от Синджар и да обезщети жертвите на насилието на "Ислямска държава". За "Ислямска държава" язидите, последователи на древно вероизповедание, са поклонници на дявола. Групировката беше изтласкана от Синджар през 2015 година.
Според язидски данни оттогава са намерени около 80 масови гроба на членове на общността, за които се предполага, че са били екзекутирани от "Ислямска държава".

Смята се, че и досега хиляди язиди, предимно жени и деца, продължават да са държани в плен от групировката. Много язидски жени и момичета, които бяха освободени и се завръщат при семействата си, след като бяха поробени и подложени на изнасилвания от джихадистите, са принудени да изоставят децата си, допълва Асошиейтед прес. В опит да защитят травмираната и изолирана общност язидски религиозни лидери обявиха през април, че няма да приемат децата на бойци от "Ислямска държава" а само тези, чиито двама родители са язиди.

Преди 2014 г. в Ирак имаше приблизително 550 000 язиди. Настъплението на "Ислямска държава" срещу Синджар принуди хиляди от тях да избягат в Иракски Кюрдистан или да напуснат изобщо Ирак, припомня ДПА.

Последвайте канала на

БТА
921 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини