Палестинските лидери обявиха, че ще бойкотират инициираната от САЩ инвестиционна конференция в Бахрейн

  • 23 юни 2019 15:31

  • 475
  • 0
Палестинските лидери обявиха, че ще бойкотират инициираната от САЩ инвестиционна конференция в Бахрейн
© gettyimages (архив)

Палестинците не се нуждаят от срещата в Бахрейн, за да изградят страната си, те се нуждаят от мир, каза днес палестинският финансов министър Шукри Бишара, цитиран от Ройтерс.

"Не се нуждаем от срещата в Бахрейн, за да изградим страната си, нуждаем се от мир и от последователност в плана - икономическо съживяване, следвано от мир е нереалистично и представлява илюзия", каза Бишара на среща на Арабската лига в Кайро. На конференцията в Бахрейн на 25 и 26 юни ще се обсъждат предложенията на САЩ за икономическа визия, която е част от по-широк план за разрешаване на палестинско-израелския конфликт.

Радикалното ислямистко движение Хамас е готово да проведе обща стачка във вторник, по времето, когато в Бахрейн трябва да се проведе инвестиционната конференция, организирана от американската администрация с цел придвижване на нейния израелско-палестински мирен план, чието представяне предстои, предаде ДПА.

Ден след както Белият дом оповести икономическото си предложение за палестинската икономика, говорителят на Хамас Фавзи Бахрум каза: "Семинарът в Бахрейн е долнопробна замяна на пари и икономически проекти срещу легитимни палестински права". Бахрум добави също, че палестинците ще се възпротивят и противопоставят на всички тези схеми и проекти и няма да позволят тази подозрителни транзакции да бъдат извършени.

Освен стачката, в Газа ще се състои и общонародна масова проява, за да "се отхвърли семинарът", каза високопоставеният представител на Хамас Исмаил Радуан. Радуан каза, че в сряда в Газа ще има масови митинги и демонстрации, а в следобедните часове ще има внушително събиране на хора в източната част на град Газа, близо до границата с Израел. Палестинците обявиха още преди това, че ще бойкотират събитието в Бахрейн.

Палестинският президент Махмуд Абас каза вчера, преди съобщаването на американското предложение, че що се отнася до семинара в Манама, "заявихме, че няма да присъстваме, защото обсъждането на икономическата ситуация не трябва да става преди да има обсъждане на политическата ситуация".

Белият дом обяви, че неговият план може да донесе на палестинската икономика 50 милиарда долара под формата на инвестиции за период от 10 години. Предложението цели също създаване на 1 милион работни места за палестинци, макар да не включва конкретни гаранции за финансиране.

Макар че конкретните параметри на политическата част от мирния план на Джаред Къшнър остават тайна, според служители, информирани накратко за съдържанието му, казват, че в него се отхвърля вариантът за независима палестинска държава на Западния бряг на нека Йордан, редом с Израел. Къшнър каза пред Ройтерс, че планът, наречен "сделката на века", може да е "възможността на века" за палестинците.

Последвайте канала на

БТА
475 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини