Нова Зеландия предупреди пленен в Сирия свой гражданин да не се чака помощ от нея

Министър-председателката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн предупреди днес пленен в Сирия свой сънародник, присъединил се към групировката "Ислямска държава", да не се надява на каквато и да било помощ от страна на новозеландските власти, предаде Франс прес.

Четиридесет и две годишният Марк Тейлър, който се намира в кюрдски затвор, разказа пред австралийската обществена телевизия Ей Би Си, че е прекарал пет години в редиците на ИД, но през декември миналата година е избягал, след което се предал на кюрдските сили, тъй като положението станало нетърпимо.

"Нямаше храна, нямаше пари и почти никоя от основните услуги вече не функционираше. Самият аз бях в голямо затруднение, трябваше да взема решение и то беше да замина", каза той.

Тейлър получи прозвището "сгафилия джихадист" през 2015 г., когато публикува поредица туитове в подкрепа на ИД, но беше забравил да дезактивира геолокализирането си, разкривайки мястото, но което се намираше. Пред австралийската телевизия той каза, че заради гафа си прекарал 50 дни в затвор на джихадистката групировка.

В пропагандно видео на ИД той изгори новозеландския си паспорт и призоваваше "да се предприемат операции" в Нова Зеландия и Австралия, припомня АФП.

Джасинда Ардърн днес заяви, че страната не може да окаже никакво съдействие на Тейлър, тъй като той е задържан на територия, където Уелингтън няма дипломатически представител. Тя каза, че не знае за него нищо повече от разпространеното в медиите.

"Нова Зеландия съвсем ясно заяви, че новозеландци не бива да заминават за Сирия. Нещо повече - знае се, че е незаконно да се включваш и биеш в терористична организация, както направи Марк Тейлър", заяви министър-председателката, цитирана от ДПА.

При все това тя отбеляза, че Тейлър не може да бъде лишен от новозеландската си националност, тъй като няма двойно гражданство. "Ние разбира се ще спазим международното право, според което не можем да превърнем никого в апатрид", каза Ардърн.

Тейлър обаче ще трябва сам да намери начин да стигне до страна, където Нова Зеландия има консулско представителство - нещо, което в сегашното му положение ще е трудно осъществимо, предупреди тя.

Ако Тейлър успее да се върне в страната, той вероятно ще бъде съден според антитерористичното законодателство, каза новозеландският министър на правосъдието Андрю Литъл. /

Коментари

  1. 2019.03.04 | 17:22

    Да бе мирно седяло не би чудо видяло казал народа за такива нещастници.

  2. 2019.03.04 | 13:41

    не знам , какво да мисля баси урода нагъл!!!!!!!

  3. 2019.03.04 | 13:32

    Нямало храна, нямало пари.... жив да го оплачеш горкия. А пита ли ги тия дето е убил, обрал, изнасилил, заклал, унищожил, тях пита ли ги какво са нямали, а именно шанс за живот. Изгнание до живот да изгние там в кюрдските затвори, или в родните, все тая. На такива убиици не им се полага да видят слънцето до края на живота си.

  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет