Министърът на отбраната на САЩ се срещна с афганистанския президент и с командващия американските и натовските сили в Афганистан

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ се срещна в Афганистан с генерал Скот Милър, командващ американските сили и силите на НАТО в тази страна. Шанахан имаше среща и с президента на Афганистан Ашраф Гани, предаде Франс прес.

В изявление афганистанското президентство подчертава, че двете страни са се договорили, че мирният процес и борбата с тероризма ще продължат и че алиансът в областта на сигурността между Афганистан и САЩ ще бъде запазен, докато се възстанови мирът.

Целта на визитата на Шанахан беше да бъде успокоено афганистанското правителство по въпроса за преговорите за мир с талибаните, които Вашингтон води от лятото директно с бунтовниците. Преговорите трябва да бъдат подновени в Доха на 25 февруари. Талибаните отказват да преговарят с правителството на Гани и го наричат марионетка на американците.

Миналата седмица в Москва имаше среща на група на бунтовниците и делегация на противници на Гани.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща по време на предизборната си кампания да сложи край на конфликта в Афганистан, в който загинаха хиляди цивилни афганистанци, както и американски военни. Той обеща и да изтегли военните от тази страна. Това обещание той повтори в речта си за Състоянието на Съюза миналата седмица. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Близък изток

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет