Тръмп: Членовете на разузнавателните служби са изключително пасивни и наивни

  • 30 януари 2019 20:53

  • 768
  • 1
 Тръмп: Членовете на разузнавателните служби са изключително пасивни и наивни
© Getty Images

Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския обвини днес шефовете на разузнавателните служби в наивност, след като вчера на изслушване в комисията по разузнаване в Сената те влязоха в противоречие с него по някои основни пунктове на външната политика, предаде Франс прес.

Не за първи път Тръмп критикува ръководителите на големите разузнавателни агенции, но сега той "изстреля залп от туитове", които се отличаваха със своя особено агресивен и ироничен тон, отбелязва Франс прес.

Вчера пред комисия по разузнаване в Сената шефката на ЦРУ Джина Хаспъл и ръководителят на Националното разузнаване Дан Коутс, и двамата номинирани на тези постове от Тръмп, нарисуваха картина на глобалните заплахи за света. В нея обаче имаше ясно несъответствие с анализа на Тръмп за Сирия, Северна Корея и Иран.

"Членовете на разузнавателните служби, както изглежда, са изключително пасивни и наивни относно опасностите, които представлява Иран. Те грешат!", написа Тръмп в Туитър.

Според Джина Хаспъл Иран спазва все още "технически" споразумението, сключено през 2015 г. с големите сили, целящо да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие. И ако иранците обмислят да "се дистанцират" от този текст, то е защото няма икономически последици от него за тях, отбеляза Хаспъл, припомняйки, че Вашингтон възстанови санкциите срещу Техеран, след като се изтегли от ядрената сделка миналата година. Това изтегляне предизвика гнева на европейските съюзници на САЩ, отбелязва Франс прес.

Дан Коутс пък каза вчера в комисията по разузнаването на Сената, че Иран в настоящия момент не предприема мерки, които са необходими за производството на ядрено оръжие, допълва ТАСС.

"Когато станах президент, Иран създаваше проблеми в целия Близък изток и отвъд региона. След нашето изтегляне от това ужасно споразумение за ядрената програма, те са МНОГО различни, но си остават потенциален източник на опасност и на конфликт", написа още днес в Туитър Тръмп, цитиран от Франс прес.

"Да не се доверяваме на Иран. Членовете на разузнавателните служби трябва може би да се върнат в училище!", допълни той.

Друго разногласие имаше и по въпроса за Северна Корея.

"Нашите оценки продължават да показват, че е малко вероятно Северна Корея да се откаже от ядрените си оръжия", от ракетите си и от "капацитета си за производство", каза Дан Коутс вчера в Конгреса.

Въпреки преустановяването на ядрените и ракетните опити от повече от година и "обратимото демонтиране на някои части от инфраструктурите", "ние продължаваме да наблюдаваме дейности, които не са съвместими с пълната денуклеаризация", допълни Коутс.

В Туитър Тръмп днес припомни, че отношенията между САЩ и Северна Корея никога не са били толкова добри и заговори за "добър шанс" за постигане на денуклеаризация.

"Няма опити, има репатриране на тленни останки (на американски военни, загинали в Корейската война), има връщане на заложници", допълни в Туитър Тръмп и потвърди желанието си да се срещне за втори път със севернокорейския лидер Ким Чен-унКим Чен-унКим Чен Ун (на хангъл 김정은, на ханджа 金正恩, на английски Kim Jong-Un) е севернокорейски политически,.

По темата за Сирия Тръмп също отвърна с кратки туитове на шефовете на разузнаването. "Огромен напредък" е бил постигнат в Сирия от две години, подчерта той. Според анализатори обаче този туит не е толкова категоричен, колкото неговото изказване от 20 декември, когато той заяви: "Спечелихме срещу групировката Ислямска държава, време е да се прибираме".

Вчера в Сената Дан Коутс предупреди, че ИД "контролира все още хиляди бойци в Ирак и Сирия".

Последвайте канала на

БТА
768 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
tsvetan lazarov spasov 7406087068

2019.01.30 | 21:20

1

dai ia dghina sas udovolstvie shte i drupna shtepsela

Добави коментар

Водещи новини