За пръв път от 40 години Ирак е посетен от краля на Испания

  • 30 януари 2019 14:39

  • 292
  • 1
За пръв път от 40 години Ирак е посетен от краля на Испания
© Gettyimages

Кралят на Испания Фелипе VI пристигна в Ирак на първото посещение на испански монарх от 40 години, предаде Франс прес. Фелипе VI се срещна с разположените в страната испански сили и с иракския президент Бархам Салих.

След като международната антиджихадистка коалиция помогна на иракските сили да прогонят групировката "Ислямска държава" от градовете, в Ирак продължава да има чуждестранни военни инструктори, включително неколкостотин испанци. От началото на месеца Ирак бе посетен от редица чуждестранни лидери. Президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския се срещна с американските сили в страната, но не и с иракски официални представители. Йорданският крал Абдула II посети Багдад за пръв път от едно десетилетие, а преди него шефовете на дипломацията на Иран и САЩ се срещнаха с иракските лидери.

На всички тези срещи бе обсъден въпросът за ИД след всеобщата изненада, която предизвика решението на Тръмп да изтегли от Сирия намиращите се там 2000 американски войници. Повечето страни от антиджихадистката коалиция сега са в Ирак, откъдето понякога навлизат на сирийска територия. Проиранският блок сред иракските управляващи настоява да се изготви график за изтегляне на всички чуждестранни войски от Ирак, най-вече тези на САЩ.

БТА
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
българин

2019.01.30 | 15:00

1

Няма работа там! Няма вече како да се краде! Краварете и "партньори" окрадоха какво де що можаха,а това,което не можаха - взривиха!
Анатема !

Добави коментар

Водещи новини