Израелски министър се закани, че дните на лидера на Хамас Яхия Синуар са преброени

  • 21 ноември 2018 15:57

  • 857
  • 0
Израелски министър се закани, че дните на лидера на Хамас Яхия Синуар са преброени
© gettyimages (архив)

Израелският министър на строителството и жилищната политика Йоав Галант заплаши с убийство лидера на палестинското ислямистко движение Хамас, което управлява ивицата Газа, предаде Асошиейтед прес.

Галант предупреди, че се подготвя нова "голяма кампания", в рамките на която Израел ще нанесе сериозен удар срещу екстремистите от Хамас.

Министърът, който е бивш генерал от израелската армия, командвал израелските сили в ивицата Газа, заяви, че лидерът на Хамас Яхия Синуар трябва да преосмисли действията си, за да не се срещне отново с израелската армия.

"Дните на Яхия Синуар са преброени. Той няма да умре в дом за стари хора. Той трябва да се държи прилично", каза Галант на пресконференция, организирана от вестник "Джерусалем пост".
Израел и Хамас бяха на път да започнат четвърта война помежду си в рамките на десетилетие, но с помощта на Египет и ООН бе договорено прекратяване на огъня.

Палестински екстремисти изстреляха 460 ракети по Израел за 24 часа миналата седмица в отговор на акция на израелските специални служби, при която бяха убити седем членове на Хамас. 

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че моментът не е подходящ за по-голям конфликт с Хамас и бе разкритикуван заради постигнатото с палестинците споразумение за прекратяване на огъня. Министърът на отбраната Авигдор Либерман подаде оставка в знак на протест и обвини премиера Нетаняху, че води прекалено мека политика спрямо терористите. Либерман изтегли и партията си "Нашият дом Израел" от коалиционното правителство на Нетаняху, с което мнозинството на управляващите в парламента намаля драстично.

На фона на създалата се политическа криза, възможността правителството да падне от власт и да бъдат проведени предсрочни парламентарни избори, министрите от правителството на Бенямин Нетаняху подеха риторика, свързана с евентуални нови военни действия срещу Хамас.

"Близо до нова неизбежна война с Хамас в Газа. Трябва да нанесем сериозен удар, за да им припомним, че не бива да ни нападат. Всяка атака срещу израелската територия трябва да получава сериозен отговор. Ако Синуар или (политическият лидер на Хамас Исмаил) Хания изстрелят куршуми или ракети по израелски войници или граждани, те ще платят с главите си", категоричен бе израелският министър на разузнаването Израел Кац.

Последвайте канала на

БТА
857 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини