Израел затвори за седмица товарния пропускателен пункт за Газа, за да накаже Хамас

  • 17 юли 2018 12:27

  • 811
  • 1
Израел затвори за седмица товарния пропускателен пункт за Газа, за да накаже Хамас
© Getty (архив)

Израел затвори днес единствения си пропускателен пункт за стоки на границата с Ивицата Газа в отговор на враждебните действия на Хамас, продължили и след като ислямисткото движение се съгласи на 24-часово прекратяване на огъня, предаде АП.

Израелският министър на отбраната Авигдор Либерман заяви, че Израел ще прекрати доставките на газ и гориво през пункта Керем Шалом до неделя, но ще позволи преминаването на храни и основни медикаменти. Освен това Израел затяга морската блокада на Газа, предназначена да предотврати контрабандата на оръжие, и занапред палестинските плавателни съдове ще могат да излизат най-много до 3 морски мили от брега, вместо досегашните шест.

Въпреки че управляващото движение Хамас прие прекратяването на огъня, палестинци от Газа продължиха да пускат хвърчила и балони със запалителни устройства в посока към Израел, причинявайки пожари, които нанесоха сериозни щети на земеделски земи и природни резервати.

Израел заяви, че не желае нова война с Хамас, но повече няма да толерира нападенията на екстремистите. Израелските власти съобщиха, че са открили дори сокол с прикрепена запалителна бомба. Официално това изглежда е първият случай на използване на животно за атака срещу Израел от Газа, отбелязва АП.

 

Последвайте канала на

БТА
811 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.07.18 | 19:25

1
Защо Израел не е приел нито един бежанец през пет годишната криза и никой не реве за това, докато Европа я обвиняват в нехуманност и ксенофобия след като за половината католически храмове прилепиха минарета за тези пет години? Някой да има адекватен отговор.

Добави коментар

Водещи новини