Марокански журналист беше осъден на 12 години затвор

  • 11 ноември 2018 07:21

  • 953
  • 0
 Марокански журналист беше осъден на 12 години затвор
©

Журналистът Тауфик Буашрин беше осъден снощи на 12 години строг затвор по обвинения в сексуална агресия, които той отрича, предаде Франс прес, цитирайки неговия адвокат Мохамед Зиане.
Директорът на независимия всекидневник "Акбар ал Юм" беше арестуван през февруари и оттогава се намира в затвора. На 8 март той беше осъден от апелативния съд на Казабланка за трафик на хора, злоупотреба с власт със сексуални цели, изнасилване и опит за изнасилване.


Буашрин използва правото си на последна дума преди произнасянето на присъдата, за да заяви отново, че е жертва на политически процес заради работата си.
49-годишният журналист, известен с критичното си отношение и влиянието си, можеше да получи до 20 години затвор. Адвокатите му поискаха да бъде оправдан, но съдът го призна за виновен по всички обвинения. Освен затворническата присъда, той ще трябва да плати обезщетения на жертвите, възлизащи на 100 000 до 500 000 дирхама (9000 до 46 000 евро).

Обвинението се основаваше на две жалби, три свидетелски показания и 50 сексзаписа, открити в офиса му при ареста. Според защитата става дума за монтажи, но техническата експертиза потвърди автентичността им. Защитата обаче смята, че те не позволяват да се идентифицира Буашрин като лицето от записите.

Случаят премина през много перипетии. Четири жени, които обвинението посочи като жертви, отрекоха да са пострадали. Една от тях беше осъдена на шест месеца затвор, защото обвини полицията, че е фалшифицирала показанията й. Други отказаха да се явят в съда. В крайна сметка 8 от общо 15 граждански ищци, посочени от обвинението, бяха признати за жертви на Буашрин и ще получат обезщетения.

Много журналисти и защитници на човешките права протестираха вчера пред парламента в Казабланка с искане за освобождаването на Буашрин. Те обвиниха правителството в нарушаване на свободата на словото. Според тях той е осъден заради статии, критикуващи Саудитска Арабия, отбелязва Ройтерс.

Последвайте канала на

Novini.bg
953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини