Мароко криминализира насилието над жени и принудителните бракове

  • 12 септември 2018 14:44

  • 3037
  • 1
Мароко криминализира насилието над жени и принудителните бракове
© Pixabay

Нов закон в Мароко, криминализиращ насилието над жени, влиза в сила от днес (12 септември), съобщи Ал Джазира. 

Според мнозина критици на законодателството в африканската държава, стъпката е в правилна посока, но е малка и едва първата от много, които трябва да бъдат извървени. 

Законодателната промяна беше одобрена от парламента на страната на 14 февруари тази година, като текстовете в нея предвиждат по-строги наказания за извършителите на редица видове насилие срещу жени, както в обществената среда, така и в „скришната“ среда на личния живот. Сред тях са включени изнасилвания, сексуално насилие и домашно насилие. 

В страната законът е известен като „Хакауи“, наречен така на името на министърката на солидарността, въпросите на жените, семейството и социалното развитие Басима ел Хакауи. 

Законът дава определение на дефиницията за сексуално насилие, включващо непредизвикани действия, изказвания или сигнали от сексуално естество, изречени лично, онлайн или по телефона. 

Освен към насилието, законът се отнася сурово и към хора, които се опитват да принудят други да сключат брак, използвайки насилие или заплахи за насилие. 

Нарушителите на закона са заплашени от затвор от един месец до 5 години и глоби от $200 до $1000.

И докато мнозинството е радостно от приемането на закона, мнозина критици изразяват недоволство от това, че той не е довършен и не се отнася до пълния „репертоар“ на престъпленията. 

Според някои законът не съумява да се справи с дефиницията на изнасилване в семейството/брака, както и не прилага прецизна дефиниция на домашното насилие, с което оставя жените все още уязвими. 

Според критиците от Human Rights Watch, законът не предлага финансова помощ за преживелите насилие и не определя ролята на държавата и правителството в подкрепата на жертвите. 

Според данни от доклади, насилието над жени в Мароко е широко разпространено и си остава тема табу сред обществото. 

През 2009 г. общонационално изследване е посочило, че 62,8% от жените са преживели физическо, психическо, сексуално или икономическо насилие. 

Само през последната година има регистрирани 1600 случая в съда, което е двойно повече от предходни години. 
 

Александър Томов
3037 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Мария

2018.10.26 | 08:50

1
ПО-ДОБРЕ КЪСНО ОТКОЛКОТО НИКОГА.НАДАЛИ ЛИ РЕШИЛО ПРОБЛЕМА,ОСОБЕНО ПРИ ТЯХНАТА КУЛТУРА

Добави коментар

Водещи новини